hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Petrol zirvesinde 'hassasiyet' krizi! Muhabirler OPEC toplantısından çıkarıldı

    Petrol zirvesinde hassasiyet krizi Muhabirler OPEC toplantısından çıkarıldı
    expand

    OPEC, bazı WSJ, Reuters ve Bloomberg muhabirlerini toplantıdan çıkardı. Toplantının hassasiyetine dikkat çeken muhabirler, bloğun akreditasyon yetkilileri onları davet etmezse hafta sonu gerçekleşecek zirveye katılamayacak. Son toplantılarında enerji tedariğindeki hararetli gündemler arasında üretim kesintisi gibi kritik hamlelere imza atan ülkelerin bu tavrı uluslararası basında şok etkisi yarattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Reuters, Bloomberg ve Wall Street Journal’dan OPEC muhabirleri,  bu hafta sonu petrol üreten ittifakın toplantılarına davet edilmedi.

    Medya akreditasyonunu denetleyen OPEC Sekreterliği, Salı günü bazı gazetecilere 3-4 Haziran toplantılarını yerinde haber yapmaları için davetiye gönderdi. Ancak normalde Reuters, Bloomberg ve Wall Street Journal’dan OPEC haberlerini yapan muhabirlerin şu ana kadar davet almadığı belirtildi.

    CNBC'nin "konunun hassasiyeti nedeniyle ismini vermek istemeyen" konuya aşina kaynaklara göre dayandırdığı habere göre, OPEC’i düzenli olarak takip etmeyen iki Wall Street Journal muhabiri davet aldı.

    Diğer davet alanlar finans haberleri için üç kuruluşla ve TV yayını için Bloomberg TV ile rekabet eden CNBC’den gazeteciler, Financial Times oldu.

    Davet eksikliği devam ederse, üç kuruluştan OPEC gazetecilerinin toplantı öncesi ve sonrası brifinglere ve Sekreterliğe erişimi reddedilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Reuters ve Bloomberg, dışlanmalarını Çarşamba günü yayınlanan hikayelerde duyurdu.

    KRİTİK KARARLARA İMZA ATILIYOR

    OPEC+ bakanlar düzeyindeki toplantılarda genellikle Reuters, Bloomberg ve Wall Street Journal gibi haber ajansları toplantıların sonuçlarını sonuçlanmadan önce açıklamak için adeta yarışıyor.

    Geniş çapta takip edilen haberler, genellikle petrol vadeli işlemlerinin fiyatını hareket ettirir ve bakanlar, fiyat göstergesi sağlayabilecek piyasayı hareketlendiren her türlü yorum için izleniyor.Petrol zirvesinde hassasiyet krizi Muhabirler OPEC toplantısından çıkarıldı

    Geçen yıl Ekim ayında yüz yüze yeniden başladıktan sonra kaotik geçen OPEC toplantılarının sonuncusunda, Beyaz Saray’ın ilave ikmal talebini umursamayarak piyasadan günlük 2 milyon varil üretimi kaldırılması karar alınmıştı.

    TOPLANTI ÖNCESİ TERS YÖNDE MESAJLAR

    OPEC+ bakanları Pazar günü yeniden toplanacak, ancak ağır petrol üreticileri Rusya ve Suudi Arabistan toplantı öncesinde çelişkili sinyaller vermiş gibi görünüyor.

    Suudi enerji bakanı Prens Abdülaziz bin Salman, piyasa spekülatörlerini “dikkatli olmaları” konusunda uyardı ve bazılarının ileride daha fazla kesinti olabileceğine dair imaşaret olarak gördüğü bir hareket yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu arada Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak, Rus devlet haber ajansı Tass’a göre, önce OPEC+ toplantısından başka adım beklemediğini söyledi, ardından yorumlarının yanlış yorumlandığını belirtti.

    Kaynak: CNBC

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow