hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Petrolde 2023'ün en büyük haftalık düşüşü! Akaryakıt fiyatlarını ucuzlatacak senaryo

    Petrolde 2023ün en büyük haftalık düşüşü Akaryakıt fiyatlarını ucuzlatacak senaryo
    expand

    Petrol fiyatları hafta boyunca düşüşe sürüklenerek Aralık 2021'den bu yana en düşük seviyelerine geriledi. Brent petrol sadece son 10 günde yaklaşık yüzde 15 daha ucuz hale gelirken uzmanlar fiyatların daha nereye kadar inebileceğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD kıstası Batı Teksas Tipi (WTI) ham petrol vadeli işlemleri dün yüzde 4,7 düşerek varil başına 65,17 dolara kadar indi. Uluslararası ölçüt olan Brent ham petrol ise yüzde 4,4 kadar düşerek varil başına 71,40 dolara geriledi. Piyasa daha sonra bir miktar toparlandı, ancak Brent petrol hafta sonu itibarıyla son 10 günde yaklaşık yüzde 15 indirimli hale geldi.

    Hem WTI hem de Brent petrol, California'daki Silicon Valley Bank'ın çöküşü ve İsviçreli kredi kuruluşu Credit Suisse'deki sorunlarla artan resesyon korkularına bağlı emtia satışlarının yükünü taşıyarak haftayı 15 ayın en düşük seviyesinde tamamladı.

    40 DOLARA KADAR DÜŞEBİLİR

    Analistlere göre, aşağı yönlü baskının Çin'in toparlanmasının ve Rusya'ya yönelik yaptırımların yükseliş etkilerine ağır bastığı giderek daha açık hale geliyor. ABD’deki banka iflaslarının gündemden düşmediği haftada Fed’in piyasaya yüksek miktarda para enjekte etmesinin doları zayıflattığına dikkat çeken analistler, petrolün daha da ucuzlayarak 40 dolara kadar düşebileceğini söyledi.

    Commerzbank emtia analisti Barbara Lambrecht bir notta, "Petrol fiyatları, mevcut piyasa kargaşasının ortasındaki aşağı yönlü çekişe özellikle yakalandı" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Fiyat düşüşünün aşırı olduğunu ve çoğunlukla spekülatif olarak yönlendirildiğini düşünüyoruz" diye yazan Lambrecht, COVID kısıtlamalarının kaldırılmasının ardından Çin petrol talebindeki toparlanmanın "önemli bir koltuk değneği" olmaya devam ettiğini söyledi.

    PETROLÜ YÜKSELTEBİLECEK ETKEN

    Ayrıca, Lambrecht’e göre, ham petrol şu anda ABD hükümetini 40 yılın en düşük seviyesinde bulunan Stratejik Petrol Rezervini yeniden doldurmayı düşünmeye sevk edebilecek bir seviyede işlem görüyor.

    Analist, "Bize göre bu, OPEC+'ın olağanüstü bir toplantı düzenlemesine gerek kalmadan petrol fiyatı için yeterli öngörülebilir desteği bırakıyor. Petrol fiyatlarının yeniden artmaya başlayacağına dair birçok işaret olsa da, piyasadaki duyarlılık muhtemelen kısa vadede petrol fiyatlarının yönünü belirleyen ana faktör olacak." dedi.

    TAHMİNLER DEĞİŞİYOR

    JP Morgan'ın küresel emtia araştırma başkanı Natasha Kaneva, Brent petrolün ikinci çeyrekte ortalama 89 dolar olmasını bekliyordu, ancak şimdi fiyatların kısa vadede bu seviyelere geri dönmesinin daha az olası olduğunu düşünüyor. Bunun yerine, iki şeyden biri olmadıkça fiyatların 70 ila 80 dolar arasında işlem gördüğünü görüyor.

    Kaneva, işler kötüye giderse fiyatların hızla düşeceği konusunda uyarıda bulunarak mali krizin neden olduğu durgunlukların petrol için diğer durgunluklardan iki ila üç kat daha kötü olma eğiliminde olduğunu söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kaneva, "Tarihsel analiz, finansal piyasalardaki bulaşmanın fiziksel ekonomiye daha derin ve daha uzun süre yerleşme eğiliminde olduğunu, tüketici harcamalarını azalttığını ve petrol talebini sert bir şekilde düşürdüğünü gösteriyor. Mevcut sorunlar tüm bölgesel bankacılık sistemini etkilerse, Brent 40 dolara kadar düşebilir." diye yazdı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow