hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Küresel piyasalarda "Noel rallisi"

    Küresel piyasalarda Noel rallisi
    expand

    Küresel hisse senedi piyasalarında ABD'de "mali uçurum" kaygısının hafiflemesi ve Japonya'da seçimler sonrasında parasal genişleme beklentilerinin artmasıyla "Noel rallisi" görülüyor.

    ABD'de Dow Jones Endeksi dün günü yüzde 0,87 oranında yükselişle tamamlayarak 13.350 puanla 18 Ekim tarihinden beri yaptığı en yüksek kapanışı gerçekleştirdi, Arjantin'de Merval Endeksi yüzde 4,06, Brezilya'da Bovespa Endeksi ise yüzde 1,50 oranında değer kazandı.

    Almanya'da DAX Endeksi ise 7.653 puan ile 2008 yılından beri yaptığı en yüksek kapanışı yaptı, böylece bir haftadır içinde bulunduğu dar bandı da yukarı yönlü kırmış oldu.

    Kredi derecelendirme kuruluşu S and P'nin Yunanistan'ın kredi notunu 6 basamak birden artırarak "B-"ye yükseltmesi ise akşam saatlerinde açıklandığı için bugün fiyatlanacak.

    Japonya'da seçimlerin ardından artan parasal genişleme beklentileri ile Nikkei 225 Endeksi bu dakikalarda yüzde 2,39 oranında yükseldi, Çin'de Şangay Borsası da yüzde 0,57 artıda bulunuyor.

    Yurt içinde ise dün Merkez Bankasının politika faizini 25 baz puan indirerek yüzde 5,50'ye çekmesine rağmen faiz koridorunda bir değişikliğe gitmemesi kar satışlarını tetikledi.

    Endeks 2. seansta ilk seanstaki kazançlarını geri verdi ve önceki kapanışa göre yüzde 0,22 kayıpla 77.298 puandan kapandı.

    Bugüne gelindiğinde, analistler yurt içinde kısa vadede önemli bir beklenti kalmaması nedeniyle küresel piyasalarla korelasyonun artabileceğini belirtiyor.

    Analistler, ABD'de "mali uçurum" sorunuyla ilgili gelişmeler ve Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) parasal genişlemeye yönelik atacağı adımlarla açıklamaların piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow