hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Piyasalarda karar haftası

    Piyasalarda karar haftası
    expand

    Analistler, vadeli işlem kontratlarında yakın vadenin sonuna gelinmesi ve yoğun veri takvimi nedeniyle bu hafta kırılmaların görülebileceğini kaydediyor.

    Küresel piyasaların, geçen hafta pozitif görünümü koruyarak haftalık bazda genel olarak bir kaç aydır devam eden bant aralığındaki hareketini sürdürdüğünü belirten analistler, vadeli işlem kontratlarında yakın vadenin sonuna gelinmesi ve yoğun veri takvimi nedeniyle bu hafta kırılmaların görülebileceğini kaydediyor.

    ABD'de Dow Jones endeksi, geçen haftanın son işlem gününde açıklanan 1. çeyrek GSYH verisinin beklentileri karşılamamasına rağmen önceki döneme göre genişlemeye devam etmesi ve parasal genişlemeye yönelik iyimserlikle günü yüzde 0,08 oranında yükselişle tamamladı.

    Haftalık bazda yüzde 1,13 oranında değer kazanan Dow Jones endeksi, böylece önceki hafta kayıplarının çoğunu geri almış oldu.

    Analistler, bu hafta ABD'de Fed toplantısı ve faiz kararı başta olmak üzere, PMI ve ISM endeksleri, dış ticaret dengesi, açıklanacak şirket bilançoları ve tarım dışı istihdam verisinin piyasaların orta ve uzun vadeli yönü üzerinde de belirleyici olabileceğini belirtiyor.

    Avrupa tarafında İtalya'daki siyasi belirsizliğin cumhurbaşkanı seçimi ile gündemin alt sıralarına düşmesi ve banka krizi ile ilgili liderlerden gelen kafa karıştırıcı açıklamalara rağmen Avrupa Merkez Bankası'na (ECB) yönelik faiz indirim beklentisi, özellikle hisse senedi piyasalarının pozitif seyretmesini sağladı.

    Almanya'da DAX endeksi cuma günü yüzde 0,23 oranında değer kaybetse de haftalık bazda yüzde 4,76 oranında yükseliş kaydederek önceki hafta aşağı yönlü kırdığı orta vadeli yatay bandın tekrar içine girdi.

    Analistler bu hafta öncü enflasyon ve işsizlik verileri ile, PMI ve güven endekslerinin ABD verileri ile birlikte takip edileceğini ifade ediyor.

    Yurt içinde ise, kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin notunu kısa vadede artırabileceğine yönelik beklenti geçen hafta yine gündemdeydi.

    Analistler, açıklanan büyük banka ilk çeyrek bilançolarının beklentilerinin üzerinde kara işaret etmesi ve Merkez Bankası'nın faiz indirimine rağmen ECB'ye yönelik faiz indirim beklentisinin de oluşması nedeniyle yabancıların Türkiye'ye olan ilgisini devam ettireceği düşüncesinin piyasaların alıcılı seyretmesini sağladığını belirtiyor.

    BIST 100 endeksinin 85.000 puanın üzerinde kapatmasının pozitif görünümü bu haftaya taşıyabileceğini ifade eden analistler, bu hafta Merkez Bankası enflasyon raporu, PMI endeksi ve nisan ayı enflasyon verilerinin takip edileceğini kaydediyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow