hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Piyasalardaki iyimserliğe Moody's freni

    Piyasalardaki iyimserliğe Moodys freni
    expand

    Küresel piyasalar dün tepki alımlarıyla bugün yapılacak Eurogroup toplantısına ve ABD'de bütçe görüşmelerine yönelik iyimserliğin artmasıyla yüzde 2'leri aşan yükselişlerin ardından, bugüne Moody's'in Fransa'nın notunu düşürmesinin negatif etkisiyle başlıyor.

    Moody's Fransa'nın "Aaa" olan notunu hisse senedi piyasaları kapandıktan sonra bir kademe indirerek "Aa1" seviyesine düşürdü.

    Not kararı öncesinde 1,28'in üzerine yükselen euro/dolar paritesi, daha önce S and P'nin Fransa'nın notunu düşürmesinin ardından ikinci bir derecelendirme kuruluşunun da not indirimine gitmesiyle tekrar 1,2764 seviyelerine kadar geriledi.

    Analistler iki derecelendirme kuruluşunun Fransa'nın notunu "3 A" seviyesinden düşürmesinin öncelikle bono piyasasında faizlerin yükselmesine neden olabileceğini ve bunun da paritede satış baskılarını artırdığını belirtiyor.

    ABD'de Dow Jones Endeksi de dün önceki kapanışa göre yüzde 1,65 oranında değer kazandı, 19 Eylül'den beri devam eden düşüş trendinin ilk fibonacci düzeltme seviyesinin üzerinde 12.795 puandan kapattı.

    Avrupa tarafında ise tepki alımlarının daha iştahlı ve yükselişlerin daha sert olduğu görüldü. Almanya'da DAX Endeksi günü yüzde 2,49 yükselişle 7.123 puandan kapattı. Böylece bir gün aradan sonra tekrar 100 günlük hareketli ortalamasının üzerine yükselmiş oldu.

    Analistler ABD'de "mali uçurum" konusunda Demokratlar ile Cumhuriyetçilerin anlaşmaya varıp varamayacakları ve Eurogroup toplantısından çıkacak kararların küresel piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını belirtiyor.

    Yurt içinde ise İMKB 100 Endeksi dün küresel piyasalardan negatif yönde ayrışarak bir ara 70.224 puana kadar geriledikten sonra gelen tepki alımlarıyla günü yüzde 0,26 oranında değer kaybıyla 70.607 puandan tamamladı.

    Analistler, bugün Merkez Bankası PPK kararlarının izleneceğini ifade ederek, İMKB'deki negatif ayrışmaya rağmen tahvil-bono piyasasında alıcılı seyrin devam ettiğine dikkati çekiyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow