hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Piyasaların iyimserliği Yunanistan'a rağmen devam ediyor

    Piyasaların iyimserliği Yunanistana rağmen devam ediyor
    expand

    S and P'nin Yunanistan'ın notunu seçilmiş temerrüt seviyesine düşürmesinin ardından euro/dolar paritesinin düşüşü sınırlı kalırken Asya borsalarındaki iyimser hava devam ediyor.

    Küresel piyasalar dün ABD'de "mali uçurum" riskinin çözülebileceğine yönelik iyimserlikle günü yükselişlerle tamamlarken, İMKB'de gelen kar satışlarının karşılanmasının ardından rekor kapanışlar serisi devam etti.

    İMKB 100 endeksi 4. işlem gününü de tarihinin en yükseğinden kapatırken gün içinde zaman zaman sert satışlar gelse de özellikle banka hisselerindeki yükseliş isteğinin devam ettiği görüldü.

    ABD'de yetkili ağızlardan "mali uçurum" konusunda bir haftaya kadar anlaşmaya varılabileceği haberleri sonrasında yükselişe geçen Dow Jones endeksi, dün açıklanan makroekonomik verilerin beklentileri karşılamamasına rağmen günü yüzde 0,64 oranında yükselişle iki günün ardından tekrar 13.000 puanın üzerinde kapattı.

    Analistler "mali uçurum" konusundaki gelişmeler ve cuma günü açıklanacak istihdam verilerine kadar Dow Jones endeksinin 12.900 - 13.100 bandı arasındaki dalgalı seyrine devam edebileceğini, bu seviyelerin kırılması durumunda kırılma yönüne doğru hareketliliğin ivme kazanabileceğini belirtiyor.

    Avrupa tarafında da dün genel olarak iyimser bir hava hakimdi. Almanya'da DAX endeksi günü yüzde 0,26, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,28 ve Yunanistan'da ASE endeksi yüzde 1,05 oranında yükselişlerle kapatırken, gece yarısında S and P'nin Yunanistan'ın notunu düşürdüğü haberi ile euro/dolar paritesi 1,3073 seviyelerinden sert bir şekilde düşüşe geçerek 1,3045'i gördü.

    S and P Yunanistan'ın notunu "CCC" den seçilmiş temerrüt seviyesi olan "SD"ye düşürdü.

    Bugüne gelindiğinde Asya borsalarındaki pozitif havanın sınırlansa da kısmen devam etmesi ve euro/dolar paritesinin 1,3055 üzerinde dengelenmesi hisse senedi piyasalarının iyimserliğini destekliyor.

    İMKB'de ise zaman zaman özellikle banka hisselerinde görülen kar satışlarının şimdilik sınırlı kalması yükseliş isteğinin devam etmesini sağlıyor.

    Analistler banka hisselerinin yanında holding hisselerinin de oluşan yüksek kar marjının endeks üzerindeki stresi artırdığını dolayısıyla gelebilecek düzeltme hareketlerinin yüksek marjlı olabileceği konusunda yatırımcıları uyarıyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow