hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Piyasalar bu akşama kilitlendi... Fed kritik faiz kararını açıklayacak

    Piyasalar bu akşama kilitlendi... Fed kritik faiz kararını açıklayacak
    expand

    Özellikle artan petrol fiyatları, küresel enflasyonu bir kez daha yukarıya itme tehdidi oluştururken merkez bankalarının politikaları da yeniden önemli hale geliyor. Fed bugün faiz kararını açıklayacak. Yatırımcılar, yeni ekonomik projeksiyonları da yakından takip edecek. ABD ekonomisi, güçlü tüketici harcamaları ve sıkı işgücü piyasası nedeniyle şaşırtıcı derecede direnç gösterdi. Enflasyon hâlâ yüzde 2 hedefinin çok üzerinde olsa da bir yıl öncesine göre çok daha düşük. Peki bu akşamki karar ne olacak? İşte beklentiler...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fed Temmuz ayında faiz oranlarını 22 yılın en yüksek seviyesine çıkardı. Bu haftaki Fed toplantısından neler beklenebilir?

    İki günlük politika toplantısının sonunda Fed, önceki tahminlerle karşılaştırıldığında muhtemelen bu yıl daha güçlü ekonomik büyümeyi ve biraz daha düşük işsizliği yansıtacak bir dizi yeni ekonomik projeksiyonu yayınlayacak. Yetkililerin yeni ekonomik tahminleri muhtemelen bu yıl en az bir faiz artışı daha gösterecek.

    Yatırımcılar Fed'in faiz artırımına gittiğine dair ipuçları arayacak, ancak Fed'in Eylül ayından sonra faiz oranlarını yeniden artırabileceğini söylüyor. Yani Fed yetkilileri arasında bu ay faiz oranlarını sabit tutmanın doğru hamle olduğu konusunda fikir birliği var gibi görünüyor.

    1 Kasım'da yapılacak bir sonraki toplantının sonunda gelebilecek başka bir faiz artışı için kapı açık kalacak. CME FedWatch Tool'a göre finansal piyasalar, Fed'in Kasım ayında faiz artışlarını duraklatmaya devam etme ihtimalini şu anda yüzde 69 olarak görüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fed Başkanı Jerome Powell toplantı sonrası basın toplantısında muhtemelen enflasyonun kabul edilemeyecek kadar yüksek kaldığını vurgulayacak.

    FED NEDEN MUHTEMELEN DURAKLAYACAK?

    ABD enflasyonu geçen Haziran ayındaki kırk yılın zirvesinden bu yana istikrarlı bir şekilde yavaşladı ve önümüzdeki süreçte daha da düşmesi bekleniyor. Eğer ABD istihdam piyasası yavaşlarsa, düşüş daha hızlı olacak.

    Artan enerji maliyetleri manşet enflasyonu daha da yükseltirken değişken gıda ve enerji fiyatlarını dışarıda bırakan çekirdek enflasyon yavaşladı.

    PİYASALAR NE DURUMDA?

    Brent petrol Çarşamba günü varil başına 94 dolara düşerek, faiz kararı öncesinde ihtiyatlı havanın hakim olmasıyla üst üste ikinci seansta geriledi.

    Altın, yüksek enerji fiyatlarının enflasyonist risklere ilişkin endişeleri artırmasıyla ons başına 1.930 dolar civarında geriledi.

    Dolar endeksi, son iki seansta baskıyla karşı karşıya kaldıktan sonra Çarşamba günü 105'in üzerinde sabitlendi. Fed'in faiz oranlarını değiştirmemesi bekleniyor ancak piyasalar ekonomik tahminlerine ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın toplantı sonrasındaki açıklamalara odaklanarak ileriye dönük izlenecek yola dair ipuçları bulacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow