hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Piyasalar merakla bekliyordu: ABD PCE çekirdek enflasyonu açıklandı

    Piyasalar merakla bekliyordu: ABD PCE çekirdek enflasyonu açıklandı
    expand

    Fed'in tercih ettiği göstergeye göre enflasyon Ocak ayında şaşırtıcı bir şekilde yükseldi. PCE çekirdek enflasyonu aylık bazda yüzde 0,6 ile beklentilerin üzerinde geldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) fiyat endeksi Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0,6 ve bir önceki yıla göre yüzde 4,7 oranında arttı.

    Fed'in enflasyon göstergesi olan Çekirdek PCE Endeksine göre (genellikle değişken gıda ve enerji kategorileri hariç) artış, aylık bazda yüzde 0,6 ve yıllık bazda yüzde 5,4 oldu.

    Ticaret Bakanlığı'nın Ekonomik Analiz Bürosu'nun bildirdiği aylık artış, 0,4 olan tahminleri de aşarak Haziran ayından bu yana en yüksek hıza ulaştı.

    Rakamlar, enflasyonun yeni yıla başlarken hızlandığını ve Fed’in muhtemelen faiz oranlarını artırmaya devam edeceği bir konuma geldiğini gösteriyor.

    Fed, PCE verilerini diğer bazı enflasyon ölçütlerinden daha yakından takip ediyor çünkü endeks, daha pahalı malları daha düşük fiyatlı mallarla değiştirmek gibi tüketici harcama alışkanlıklarına göre ayarlanıyor. Bu, yaşam maliyetinin daha doğru bir görünümünü sağlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Politika yapıcılar, enflasyonun uzun vadeli daha iyi bir görünümünü sağladığına inandıkları için çekirdek enflasyona daha fazla odaklanma eğilimindeyken, Fed resmi olarak manşet PCE’yi takip ediyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow