hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Piyasalar sıcak takipte! ABD enflasyonu bugün açıklanıyor: Sonuçları ne olacak?

    Piyasalar sıcak takipte ABD enflasyonu bugün açıklanıyor: Sonuçları ne olacak
    expand

    Yatırımcılar, bugün Fed'in bir sonraki faiz oranı kararında dikkate alacağı en önemli veri noktalarından birini yakından izleyecek: ABD'de Haziran enflasyonu. Rapor, faiz artırım döngüsünün bitip bitmeyeceğinde önemli bir mihenk taşı olacak. Fed 1,5 yıldır enflasyonu düşürmek için piyasaları allak bullak eden bir operasyonda. Uzmanlar ise verinin şifrelerini "Fed iyi bir enflasyon raporu istiyor ama iyi bir istihdam raporu istemiyor" sözleriyle açıklıyor. İşte detaylar...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD'de bugün Türkiye saatiyle 15:30'da yayımlanacak olan Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE), geçen ay fiyatların daha da soğuduğunu göstermesi bekleniyor. Bloomberg'in tahminlerine göre ana enflasyon tahmininin önceki yıla göre yüzde 3,1 artması ve Mayıs'taki yüzde 4'lük yıllık artışın devam eden yavaşlaması göz önünde tutuluyor. Bir önceki aya göre, tüketici fiyatlarının Mayıs ayında görülen aylık yüzde 0,1'lik artıştan Haziran ayında yüzde 0,3 artması tahmin ediliyor.

    Yüzde 3,1'lik bir artış, Mart 2021'den bu yana tüketici fiyatlarındaki en yavaş yıllık artış olacak.

    Bloomberg verilerine göre, gıda ve gazın daha değişken maliyetlerini çıkaran "temel" bazda, Haziran ayında fiyatların bir önceki aya göre yüzde 0,3 ve geçen yıla göre yüzde 5 artması bekleniyor.

    Analistlere göre, bu, işsizliğin düşük ve ücretlerin yüksek olduğu dirençli bir işgücü piyasasını gösteren geçen haftaki iş raporu verileriyle birlikte , Fed'in bu yıl faiz oranlarını artırmaya devam edeceğini gösteriyor.

    FED NE İSTİYOR?

    Central Florida Üniversitesi Ekonomik Tahmin Enstitüsü Direktörü Sean Snaith, CNN'e verdiği demeçte "Enflasyonun hedef oranın üzerinde devam ettiğine veya enflasyon oranının düşme hızının yavaşladığına dair herhangi bir haber, Fed için kötü haberdir" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Snaith, güçlü istihdam artışıyla birleşen düşük işsizlik oranlarının Fed'in fiyat istikrarı hedefine zarar verebileceğini, çünkü daha yüksek ücretlere yol açabileceğini ve bunun da daha sonra daha yüksek enflasyona katkıda bulunabileceğini söyledi.

    Fed'in merkez bankası olarak iki ana görevi var: maksimum istihdamı ve fiyat istikrarını teşvik etmek. Neredeyse iki yıldır tarihsel olarak düşük işsizliğe ulaşmada başarılı oldu. Ancak, bir yıldan fazla bir süredir Fed'in yüzde 2'lik hedefinin oldukça üzerinde olan enflasyon için aynı durum söz konusu değil. Bu nedenle Fed, istihdamı da küçültmeyi göze alıyor.Piyasalar sıcak takipte ABD enflasyonu bugün açıklanıyor: Sonuçları ne olacak

    Fed Başkanı Jerome Powell, enflasyonu kontrol altına almak için iş arayanların sayısıyla daha iyi uyum sağlaması gerektiğini söyledi. En son verilere göre, ülkede her iş arayan için 1,6 açık iş vardı — veya iş arayan insanlardan 3 milyondan fazla açık iş vardı.

    Fed'in geçen Mart ayından bu yana faiz oranlarındaki kümülatif beş puanlık artışı, teknoloji, emlak ve medya gibi daha yüksek finansman maliyetleriyle başa çıkmakta zorlanan sektörlerde büyük çaplı işten çıkarmalara yol açtı. Faiz oranına duyarlı sektörlerdeki birçok halka açık şirketin hisseleri sonuç olarak darbe aldı, ancak bazıları bu yıl toparlanmaya başladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ancak, geçen ay faiz oranlarını duraklattıktan ve enflasyonun Fed'in yüzde 2'lik hedefinin neredeyse iki katına çıkmasıyla birlikte, merkez bankası henüz frenden ayağını çekmeye hazır görünmüyor. Fed yetkilileri yakında daha fazla faiz artırımının yapılabileceğinin sinyallerini verdi.

    FAİZ İNDİRİMİ NE ZAMAN?

    Uzmanlar Fed'in ekonomi yavaşladığında veya durgunluk olduğunda faiz indirimi yapabileceğini vurguluyor. Son ekonomik veriler ise ilk çeyrekte beklenmedik bir şekilde yıllık yüzde 2 oranında büyümeyi gösterdi.

    Bu nedenle, Fed'in faiz oranlarını düşürmeyi düşünmeye başlamak için bile ekonominin yavaşladığına dair net işaretler görmesi gerekse de, görünüm oldukça belirsiz.

    Ancak Powell birkaç kez bu yıl bir faiz indirimi olmayacağını söylese de, kredi almayı daha ucuz hale getireceği için yatırımcılar iyimser olmaya devam ediyor. 

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow