hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Powell'dan şahin açıklama: Fed'den 2 faiz artırımı daha gelebilir!

    Powelldan şahin açıklama: Fedden 2 faiz artırımı daha gelebilir
    expand

    Fed dün akşam gösterge faiz oranını yaklaşık yüzde 5.00-5.25 aralığında bırakma kararı aldı. Duraklama, 15 ayda 10 art arda artırımı izledi. Kararın ardından basın karşısına geçen Powell, yıl içinde yeni artırımlar için kapıyı açık bıraktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fed Başkanı Jerome Powell, faiz artırımına ara verilmesinin yetkililere faiz artırımlarının şimdiye kadar ekonomi üzerindeki etkilerini değerlendirmeleri için daha fazla zaman tanıyacağını söyledi. Ancak gelecekteki toplantılarda daha fazla faiz artışı olasılığı için kapıyı açık bıraktı.

    Powell basın toplantısında, "Faiz oranlarının daha ılımlı bir hızda yükselmesi mantıklı olabilir" dedi.

    Fed, şahin bir sinyalle, yıl bitmeden iki çeyrek puanlık ek faiz artışı öngördüklerini gösteren projeksiyon açıkladı.

    Bu haftaki politika toplantısından önce, Fed gözlemcileri politika yapıcıların sadece bir oran daha işaret etmesini bekliyorlardı.

    Yeni projeksiyonlarında, Fed'in faiz oranı komitesi üyeleri, birçok ekonomistin beklediğinden daha az bölünmüştü ve 18 politika yapıcıdan 12'si, en az iki çeyrek puanlık faiz artışı öngörüyordu. Dördü, bir çeyrek puanlık artışı tercih etti. Sadece iki tanesi oranların değişmeden kalmasını öngördü. Politika yapıcılar ayrıca gösterge faiz oranlarının üç ay önce öngördüklerinden daha uzun süre yüksek kalacağını tahmin ettiler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Powell, Fed'in enflasyonun istikrarlı bir şekilde yüzde 2 hedefine yaklaştığından emin olması gerektiğinin altını çizerken "İki buçuk yıldır bu durumdayız ve Fed tahmincileri de dahil olmak üzere tahminciler sürekli olarak enflasyonun düşmek üzere olduğunu düşündüler ve yanıldılar. Enflasyonu yüzde 2'ye indirmek istiyoruz ve bunu henüz göremiyoruz." dedi.

    Enflasyon, geçen Haziran ayındaki yüzde 9,1'lik zirveden keskin bir düşüşle Mayıs ayında bir önceki yıla göre yüzde 4'e düştü. Birçok ekonomist daha da düşmesini bekliyor.

    Powell, "Enflasyonu düşürmek için görmemiz gereken koşulların yerine geldiğini neredeyse söyleyebilirim. Ancak bunun aslında enflasyon üzerinde çalışma süreci biraz zaman alacak." dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow