Rekabet Kurumu’ndan World kart anlaşmalarına şartlı onay: Bankalara 9 ay süre

Rekabet Kurumu’ndan World kart anlaşmalarına şartlı onay: Bankalara 9 ay süre
expand

Rekabet Kurulu, Yapı Kredi liderliğinde yürütülen World Kredi Kartı Programı çerçevesinde yapılan banka işbirliklerini mercek altına aldı. Yapılan açıklamaya göre, program ortakları olan Türkiye Vakıflar Bankası, Albaraka Türk Katılım Bankası ve Anadolubank ile yapılan iş birliği sözleşmeleri incelendi.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Kurulun değerlendirmesi sonucunda, söz konusu bankalar arasında yer alan bazı hükümler rekabet açısından bireysel muafiyet kapsamında değerlendirildi. Ancak bu muafiyetin koşullu olarak tanındığı belirtildi. Özellikle bankaların birbirlerinin iş yerlerine hizmet sunmasını, başka ortak markalı kartlara geçişini ve diğer programlara yönelik tanıtım yapmasını yasaklayan maddelerin, belirli sınırlar içinde kabul edilebilir olduğu vurgulandı.

TEKLİF SUNMA YASAĞINA DARALTMA TALEBİ

Kurul, bazı sözleşme maddelerinin geçiş engeli oluşturduğunu belirterek, eleştirilerini ortaya koydu. Özellikle “başka bir banka ile World üye ilişkisi süren iş yerlerine teklif sunma yasağının”, sadece hizmet sağlayıcısını değiştirmek isteyen iş yerleriyle sınırlı kalması gerektiği ifade edildi.

KART ÜCRETİ BELİRLEME YETKİSİ KISITLANMAMALI

Rekabet Kurulu ayrıca World Kart ortaklarının, kart ve üyelik ücretlerini belirleme özgürlüğünün engellenemeyeceğini vurguladı. Bu konuda, bankaların kendi ticari kararlarını özgürce verebilmesinin önemine dikkat çekildi.

ÇIKIŞ YAPAN BANKALARA 9 AY SÜRE

Kararda, World Programı'ndan ayrılmak isteyen bankalara, müşterilerinin kartlarını değiştirmesi için en az 9 ay süre tanınması gerektiği de belirtildi. Ayrıca, bazı sözleşme maddelerinin en geç 9 ay içinde değiştirilmesi veya tamamen sona erdirilmesi gerektiği bildirildi. Bu süre sonunda gerekli adımlar atılmazsa, yasal işlem başlatılacağı uyarısı yapıldı.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow