hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Roubini: Finansal çöküş kaçınılmaz hale geldi

    Roubini: Finansal çöküş kaçınılmaz hale geldi
    expand

    Dünyanın en saygın ekonomistlerinden biri olan Nouriel Roubini, bankacılık krizinin sona ermekten çok uzak olduğuna ve ABD'li yetkililerin bankacılık sisteminin "sağlam" olduğu konusunda ısrar ederek kendilerine yalnızca biraz zaman kazandırdığına inandığını belirterek finansal bir çöküşün kaçınılmaz hale geldiği konusunda uyarıda bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2008 krizi öncesi yaptığı isabetli uyarılarla ün kazanan Wall Street'in Dr. Kıyamet'i, danışmanlık şirketi Roubini Macro Associates'in CEO'su Nouriel Roubini "Fiyat istikrarını sağlayamayız, ekonomik büyümeyi sürdüremeyiz ve finansal istikrara sahip olamayız. Sonunda ekonomik ve finansal bir çöküş yaşayacağız." dedi.

    Roubini, Bloomberg'e, ABD'li borç verenlerin istikrarına ilişkin endişelerin yalnızca bankacılık sisteminin su altı menkul kıymetlerinden kaynaklanan gerçekleşmemiş toplam 620 milyar dolarlık zararına odaklanmaması gerektiğini söyledi. Bunun yerine, dikkatin Fed'in faiz oranlarını kümülatif dört ve üç çeyrek puan artırmaya yönelik 13 aylık kampanyasına verilmesi gerektiğini savundu.

    Roubini bunun, bankaların sabit oranlı ipotek gibi uzun vadeli kredi portföylerinin artık çok uzak olduğu anlamına geldiğini söyledi.

    "Yüzlerce küçük banka kelimenin tam anlamıyla iflas etmiş durumda, yani temel sorun bu," diyen Roubini, "Faiz oranları yükseldiğinde, menkul kıymetlerin ve kredilerin değeri düşer ve o zaman kitlesel likidite ve ödeme gücü sorunlarımız olur." ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Roubini, geçen hafta fiyat istikrarı ve finansal istikrarın birbirini dışlamadığını savunan Avrupa Merkez Bankası (ECB) başkanı Christine Lagarde ile aynı fikirde olmadığını söyledi.

    Roubini, ne Fed'in ne de borçlu bir federal hükümetin ekonomiyi yeterince canlandırmak için gereken manevra alanına sahip olduğuna inanmadığını vurguladı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow