hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ruble beş ayın en yüksek seviyesine yükseldi

    Ruble beş ayın en yüksek seviyesine yükseldi
    expand

    Rus para birimi dalgalı seyrini sürdürüyor. İhracatçıların yabancı kazanç satışlarının artması nedeniyle ruble değer kazandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Moskova Borsası'ndan (MOEX) alınan verilere göre, Rus rublesi majör para birimleri karşısında yükselişini sürdürerek hem dolar hem de euro karşısında Haziran sonundan bu yana en yüksek seviyesine sıçradı.

    Ruble,ABD doları karşısında 87,9'a yükselerek 30 Haziran'dan bu yana en yüksek kuruna ulaştı. Ruble, Euro karşısında da değer kazanarak, yine beş ayın en yüksek seviyesi olan 96,5 civarında işlem gördü.

    Uzmanlar, Rus ihracatçıların artan ihracat gelirleri karşısında döviz kazançlarının yüksek satışları nedeniyle rublenin güçlendiğini belirtiyor. Rus hükümeti geçen ay ihracatçılara dış gelirlerini satmalarını ve gelirlerini ülkelerine geri göndermelerini emreden zorunlu bir tedbir getirmişti. O günden bu yana ruble dolar karşısında yüzde 15, euro karşısında ise yüzde 10 güçlendi.

    Analistler, para biriminin, merkez bankasının son faiz artırımı ve uluslararası döviz piyasasında doların genel zayıflamasıyla da desteklendiğini söylüyor. Diğer bir faktör ise ithalattaki düşüş nedeniyle iç piyasada döviz talebinin azalması olarak görülüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Merkez bankasının ön değerlendirmesine göre, Ekim sonu itibarıyla Rusya'nın ithalatı bir önceki aya göre 1,8 milyar dolar yani yüzde 7'den fazla azalarak 22,9 milyar dolar olarak gerçekleşti.

    Analistler rubledeki yükselişin yakın vadede devam etmesini bekliyor. PSB Bank'ın mali piyasalar departmanı başkanı Evgeniy Loktyukhov, Rus para biriminin hafta sonuna kadar daha da güçlenmesini bekliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow