hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rus iş insanları 2023'te servetlerine on milyarlarca dolar ekledi

    Rus iş insanları 2023te servetlerine on milyarlarca dolar ekledi
    expand

    Rus milyarderler ne savaş ne yaptırım dinledi. Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre Rusya'nın en zengin insanlarının toplam net serveti 2023'te 50 milyar dolar arttı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ukrayna'daki savaş sonrası ülkeye ve iş insanlarına yönelik yaptırımlar nedeniyle servetlerinin 2022'de 93,7 milyar dolar azaldığını gören Rus iş insanları 2023'te bu durumu tersine çevirdi.

    Bloomberg Milyarderler Endeksi2ndeki 25 Rus milyarderin toplam net serveti 2 Ocak itibarıyla 50 milyar dolar artışla 328,53 milyar dolar oldu.

    Madencilik devi Norilsk Nickel'in sahibi Vladimir Potanin, servetini bir önceki yıla göre 2,49 milyar dolar artırarak 31,1 milyar dolara çıkararak Rusya'nın en zengin kişisi olmayı sürdürdü. İkinci sırada şu anda Rusya'nın en büyük ikinci doğalgaz üreticisi Novatek'in ortak sahibi Leonid Mikhelson yer alıyor. 2023'te 2,83 milyar dolar kazanarak sermayesini 27,5 milyar dolara çıkardı.

    Rus enerji devi Lukoil'in eski patronu ve hâlâ şirketin büyük hissesine sahip olan Vagit Alekperov üçüncü oldu. Geçen yıl 9,3 milyar dolar kazanarak net servetini 24,7 milyar dolara çıkardı. Rusya'nın en büyük çelik üreticisi NLMK'nın başkanı Vladimir Lisin, yıl sonu itibarıyla 23,9 milyar dolarla (4,08 milyar dolar artışla) dördüncü sırada yer aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rusya'nın en büyük demir cevheri üreticisi Metalloinvest'i ve MegaFon mobil operatörünü kontrol eden bir yatırım grubu olan USM'nin yüzde 49'una sahip olan Alisher Usmanov, ilk beşte yer alan bir diğer isim oldu. Serveti geçen yıl 2,61 milyar dolar artarak 21,1 milyar dolara yükseldi.

    Bloomberg'in listesinde ayrıca çelik devi Severstal'ın başkanı, Eurochem ve SUEK şirketlerinin kurucusu Alexey Mordashov, Andrei Melnichenko, Mikhail Prokhorov (Onexim grubu), Gennady Timchenko (Novatek ve Sibur ortak sahibi) ve Mikhail Fridman (Alfa Grubu) da yer aldı.

    Listedeki 25 Rus milyarderden yalnızca birinin serveti 2023'te azaldı: Rus gübre üreticisi Acron'un büyük hissedarı Vyacheslav Kantor'un net serveti geçen yıla göre 149 milyon dolar azalarak 6,21 milyar dolara geriledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow