hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rus iş insanları AB yaptırımlarını aşamadı, biri hariç: Kimdir bu Aleksandr Shulgin?

    Rus iş insanları AB yaptırımlarını aşamadı, biri hariç: Kimdir bu Aleksandr Shulgin
    expand

    AB yüksek mahkemesi Rusya'ya yönelik önemli yaptırım kararı verdi. Aleksandr Shulgin, bloğun bireysel yaptırımlar listesinden çıkarılan ilk Rus işadamı olacak

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avrupa Birliği Adalet Divanı, bloğun bir Rus iş adamına uyguladığı yaptırımların kaldırılmasına yönelik dönüm noktası niteliğinde bir karar yayınladı.

    Rus e-ticaret firması Ozon'un eski başkanı Aleksandr Shulgin, Ukrayna'da askeri operasyonun başlamasının ardından Moskova'ya yönelik yaptırımlar kapsamında Nisan 2022'de kara listeye alınmıştı.

    AB yaptırımları ilk kez bir Rus işadamına ilişkin mahkeme kararıyla kaldırıldı. Daha önce bu tür kararlar yalnızca yaptırım uygulanan yakınları hakkında alınıyordu.

    Mahkeme, "2023/572 sayılı kararın etkisi, temyiz başvurusunun sona erme tarihine kadar veya reddedilene kadar Shulgin açısından kalacaktır" dedi ve "temyizin geri kalanının reddedildiğini" ekledi .

    Uzmanlara göre Avrupa mahkemesinin kısıtlamaları kaldırma kararında belirleyici olan Shulgin'in Ozon'dan ayrılması oldu.

    Brüksel hukuk firması Acquis'in ortağı Yury Shumilov, RBK'ye yaptığı açıklamada, davanın Rus vatandaşlarını etkileyen çok sayıda AB yaptırımı açısından emsal oluşturacağını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    SHULGİN KİMDİR?

    AB, Shulgin'i "önde gelen bir Rus iş adamı" ve Rus hükümetine "önemli bir gelir kaynağı sağlayan ekonomik sektörlerde faaliyet gösteren" bir şirketin CEO'su olarak hedef almıştı. Blok ayrıca yaptırımları uygularken, Moskova'nın Ukrayna'da askeri operasyon başlattığı 24 Şubat'ta Shulgin'in Kremlin'de Başkan Vladimir Putin ile görüşen bir dizi Rus iş adamı arasında yer aldığını da kaydetti.

    Ancak kısıtlamaların getirilmesinden üç gün sonra Shulgin, Ozon'un icra kurulu başkanlığından istifa etti ve şirketin yönetim kurulundan istifa etti. O zamandan beri kendisinin "önde gelen bir iş adamı" olduğu fikrine yasal olarak meydan okumaya çalışıyor.

    AB, Rusya karşıtı politikasının bir parçası olarak 1.800'e yakın kişi ve kuruluşa yaptırım uyguladı.

    İKİ RUS İŞ İNSANININ TALEBİ GERİ ÇEVRİLDİ

    Rus işadamları Gennady Timchenko ve Dmitry Pumpyansky, haklarını ihlal ettiğini iddia ettikleri AB yaptırımlarına itiraz etme tekliflerinin ilk turunu kaybettiler. İşadamları, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bağları olduğu iddiası nedeniyle hedef alındı.

    Bloomberg'e göre, AB Genel Mahkemesi Çarşamba günü milyarderlerin yanı sıra eşlerinin ve Pumpyansky'nin oğlunun itirazlarını da reddetti. Çıkış, kararlara hala itiraz edilebileceğini yazdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Timchenko ve eşinin avukatlarının, Brüksel'in işadamını Putin'in yakın arkadaşı olarak tanımlamasının temelden yoksun olduğunu iddia ettiği bildirildi.

    Enerji yatırım şirketi Volga Group'un sahibi Timchenko, 27 ülkeden oluşan blok tarafından yaptırımlarla hedef alındıktan sonra geçen yıl Rusya'nın en büyük özel doğalgaz üreticisi Novatek'in yönetiminden istifa etti.

    Bu arada Pumpyansky, kendisine, eşine ve oğluna uygulanan yaptırımları AB'nin Putin'e yönelik dış politika çabalarında “ikincil zarar” olarak nitelendirdi. Pumpyansky, petrol ve gaz endüstrisine yönelik Rus küresel çelik boru üreticisi olan TMK'nın sahibi ve başkanıd. AB, işletmelerinin Rus devletiyle çalışmaktan fayda sağladığı iddialarına dayanarak kendisine karşı tedbirler uyguladı.

    Fotoğraf: Alamy Stock

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow