hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rus petrolüne ambargoyu böyle deldiler! Yer: Yunanistan kıyıları!

    Rus petrolüne ambargoyu böyle deldiler Yer: Yunanistan kıyıları
    expand

    Batı, Ukrayna'yı işgal etmesi nedeniyle Rusya'ya yaptırım uyguladı, ancak Rus petrolü gizli deniz yolları üzerinden Avrupa'ya akmaya devam ediyor. Analizler son 6 altı ayda, 41 geminin Rusya'dan ayrılan ve daha sonra Avrupa limanlarına ulaşan tankerlerle Yunanistan kıyılarında gemiden gemiye petrol transferi yaptığını raporladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avrupa Birliği ve İngiltere, yıl sonundan itibaren Rus petrolünün ithalatını tamamen yasaklayacak, ancak son raporlara göre Rus petrolünün Avrupa’ya transferi savaş boyunca hız kesmeden devam etti.

    Japonya merkezli yayıncı Nikkei, 24 Ağustos'ta Yunanistan'ın güneyindeki Laconian Körfezi'nde bir tankerden diğerine petrol transferini görüntüledi. Bir tanker, 4 Ağustos'ta kuzeybatı Rusya'daki bir petrol nakliye terminali olan Ust-Luga limanından ayrılan Yunan kayıtlı Sea Falcon'du. Diğeri ise Hint bayraklı Jag Lok idi. 4 Ağustos'ta küçük tekneler tankerlerin etrafını sardı ve transfere yardımcı oldu.

    Nikkei, ayrıca 22 Ağustos'a kadar altı ay boyunca Yunanistan kıyılarından Rusya'dan gelen tankerlerin dahil olduğu 175 transfer olduğunu doğruladı. Geçen yılın aynı döneminde bu tür sadece dokuz transfer vardı. Refinitiv verileri, Rusya'nın Yunanistan'dan gemiden gemiye transferler için 23,86 milyon varil petrol ihraç ettiğini gösteriyor. Geçen yılın aynı döneminde, benzer transferler için 4,34 milyon varil sevk edilmişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Nikkei, gemilerin rotalarını takip ederek, 89 tankerin limanlara ulaştığını doğrularken, geçen yıl bu tür çağrılardan yalnızca üç tanesinin yapıldığını doğruladı. Bunlardan 41'i Yunanistan, Belçika ve Avrupa'nın başka yerlerindeki limanlara ulaştı.

    Geçen yıl sadece bir tanker bunu yapmıştı.

    Araştırma, Yunanistan kıyılarının Rusya ile Avrupa arasındaki petrol sevkiyatları için bir merkez olarak oynadığı rolü vurguladı.

    Nikkei, Rus petrolünün deniz yoluyla nakliyesinin incelenmesinde 24 Şubat'tan itibaren Rus limanlarından ayrılan tankerlerin nereye gittiğini ve hangi gemilerin onlarla temasa geçtiğini görmek için İngiliz veri şirketi Refinitiv'in verilerini kullandı.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow