hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rusya, Çin'in en büyük ham petrol tedarikçisi oldu

    Rusya, Çinin en büyük ham petrol tedarikçisi oldu
    expand

    Rusya, Kasım ayında Suudi Arabistan'ın Asya ihracatının düşmesiyle Çin'in en büyük ham petrol tedarikçisi oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çin gümrüğünden yapılan açıklamaya göre Rusya, Kasım ayında Çin'e petrol sevkiyatını bir yıl öncesine göre yüzde 17 artırarak Suudi Arabistan'ı geride bırakarak ülkenin en büyük tedarikçisi oldu.

    Doğu Sibirya Pasifik Okyanusu (ESPO) boru hattından pompalanan petrol ve Rusya'nın Avrupa ve Uzak Doğu limanlarından deniz yoluyla yapılan sevkiyatlar da dahil olmak üzere Rus ham petrolünün teslimatı geçen ay 7.81 milyon tonu buldu. Bu, Ekim ayında günde 1,82 milyon varile kıyasla günde 1,9 milyon varile eşdeğer.

    Çin'in Suudi Arabistan'dan yaptığı ithalat Kasım ayında 6,62 milyon ton veya bir yıl öncesine göre yüzde 11 düşüşle günde 1,61 milyon varil olarak gerçekleşti. Gümrük verilerine göre, Rus ham petrol ihracatı geçen ay Ekim ayından bu yana yüzde 1'in üzerinde arttı.

    Rapora göre, Rusya'dan Çin'e yapılan tedarik yılın 11 ayında yüzde 10,2 artarak 79,78 milyon tona ulaştı. Yıllık bazda, Rusya'nın Asya ülkesine yaptığı teslimatlar, Ocak-Kasım döneminde toplam 80.38 milyon ton olan Suudi Arabistan ihracatının biraz gerisinde kaldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Değer açısından, rapor edilen dönemde Rusya'nın Çin'e petrol tedariki geçen yıla göre yüzde 50 daha fazla olan 54,49 milyar dolar değerindeyken, Suudi Arabistan'dan gelen petrol daha pahalıydı ve Çin'e 60,2 milyar dolara mal oldu.

    Irak, 35,9 milyar dolar değerinde 50,4 milyon ton ile Çin'e petrol sevkiyatında üçüncü sırada yer alırken, onu 28,9 milyar dolar değerinde 37,86 milyon ton ile Birleşik Arap Emirlikleri ve 26,7 milyar dolar değerinde 35,9 milyon ton ile Umman izledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow