hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rusya: Ekonomi 2024'te 'kriz öncesi' seviyelere dönecek

    Rusya: Ekonomi 2024te kriz öncesi seviyelere dönecek
    expand

    Rusya Merkez Bankası, ülkenin ticari faaliyetinin beklenenden daha hızlı toparlandığını söyledi ve ekonominin ne zaman 'kriz öncesi' seviyelere döneceğini ilk kez tahmin etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rusya Merkez Bankası (CBR) Başkanı Elvira Nabiullina düzenlediği basın toplantısında, Rusya ekonomisinin Batı yaptırımlarının getirdiği çöküşten gelecek yıl tamamen kurtulacağını söyledi ve ülke ekonomisinin birçok sektörünün istikrarlı büyüme gösterdiğine dikkat çekti.

    Resmi Nisan istatistiklerine göre, imalat, inşaat, perakende, hizmetler ve umumi yemek hizmetleri dahil olmak üzere Rus ekonomisinin birçok kilit endüstrisinde ticari faaliyetler arttı.

    Nabiullina, CBR tarafından şirketlerin izlenmesine dayalı olarak hesaplanan İş Ortamı Endeksi'nin şu anda on yılın en yüksek seviyelerine yakın olduğunu kaydetti.

    Nabiullina “İç turizm, değişen koşullarda büyümenin yeni itici güçlerinden biri haline geliyor. Birçok bölge, makine imalatında genişleme kaydetmiştir. Sibirya, demir dışı metaller ve kimyasallar üretti. Orta Rusya ve Urallar demirli metal üretimini artırdı… Diğer bazı endüstriler de üretimin 2021 sonu seviyelerine yükseldiğini bildirdi.” açıklamalarını yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başkan, ekonominin yapısındaki ihracatın payını hızla ikame eden iç talepteki toparlanma nedeniyle ekonomik eğilimlerin büyük ölçüde iyileştiğini belirterek “Bu, temel yapısal değişiklik. Dış talebin kademeli olarak iç talebi ikame etmesi dikkate alındığında, ekonominin önümüzdeki yıl kriz öncesi seviyesine geri döneceğini tahmin ediyoruz ” dedi.

    Regülatörün ülkedeki enflasyonu gelecek yıl hedef seviyesine getirme ve “daha ​​sonra da hedef seviyede tutma” planlarını yineleyen Nabiullina “Yoğunlaşan enflasyonist baskıyı göz önünde bulundurarak, enflasyonu sınırlamak için önümüzdeki toplantılarda faiz oranını artırmamız gerekebileceğini kabul ediyoruz. Önemli bir oran artışının yüzdesi, gelen verilerin 2024'te yüzde 4 hedefine ulaşma risk dengesi tahminimizi ne kadar önemli ölçüde etkileyeceğine bağlı olacaktır” dedi.

    Bu arada, CBR, ülkedeki ekonomik faaliyetin bir önceki tahmininde tahmin ettiğinden daha hızlı büyüdüğüne dikkat çekerek, kilit oranını art arda altıncı seansta değiştirmeyerek yıllık yüzde 7,5'te tuttu. Düzenleyici, ekonominin bu yıl yüzde 2'ye kadar büyüyeceğini tahmin ediyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow