Rusya, petrol satışı için nükleer anlaşmayı mı bekliyor?

Avrupa ve İran arasında yeniden canlandırılma aşamasındaki nükleer anlaşmalarda görüşmeler devam ederken dikkat çekici bir iddia ortaya atıldı. Buna göre, İran`a yaptırımların kalkması halinde Rusya, İran`ı petrol satışı için arka kapı olarak kullanmayı planlıyor.
ABD’li haber sitesi Politico, “Rusya, İran'ı petrol satışları için yaptırımları bozan arka kapı olarak görüyor” dedi. Kuruluş, Tahran'la yapılacak bir nükleer anlaşmanın, Putin'e petrolü küresel pazarlara çıkarmak için mükemmel zamanlanmış bir B Planı vereceğini öne sürdü.
Batılı diplomatların kaynak gösterildiği iddiada Moskova’nın Temmuz ayında Gazprom ve diğer şirketlerden ticaret ve finans yetkililerinin yanı sıra yöneticileri Tahran'a gönderdiği belirtildi.
Politico’ya göre, Toplantıya üst düzey yetkililer arasında İran merkez bankası başkanı Ali Saleh Abadi, Ekonomi Bakan Yardımcısı Ali Fekri ve İran yasama meclisinin ekonomi komitesi başkanı Mohammad Reza Pour Ebrahimi de vardı. Diplomatlar, İranlıların birkaç gün boyunca Rus meslektaşları ve özel sektör yöneticileriyle görüştüklerini söyledi.
Politico, “Rusya'nın petrol ihracatı Aralık ayından itibaren Avrupa Birliği ülkelerinden neredeyse tam bir ambargoyla karşı karşıya. Ancak İran ile uluslararası bir nükleer anlaşmaya varılırsa, bu Putin için mükemmel zamanlanmış bir B Planı sağlayacak” ifadelerini kullandı.
Nükleer görüşmeler çerçevesinde yaptırımların kalkması halinde İran’ın, Rusya'dan ham petrolü Hazar Denizi'nin kuzey kıyısına ithal edeceği ve sonra Basra Körfezi üzerinden İran tankerleri ile ihraç edeceği belirtildi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
WhatsApp'tan kullanıcılarını çıldırtan güncelleme! Bir dönem sona mı eriyor?
MEVDUAT FAİZİ 2025 | Mevduat faizlerinde büyük sıçrama! 125 bin TL'nin 1 aylık faiz getirisi ne kadar oldu?
Altın ve piyasalar için kritik uyarı! İslam Memiş’ten cuma günü alarmı...
SON DAKİKA EMEKLİ HABERİ | Temmuz 2025 memur ve emekli zammı ne kadar olacak? Enflasyon tahminleri ve maaş hesaplamaları
SON DAKİKA! Otomobil Almayı Planlayanlar Dikkat! Pazarda Dikkat Çeken Hareketlilik! İşte 2. Elde Fiyatı En Çok Düşen Markalar