hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rusya, petrol satışı için nükleer anlaşmayı mı bekliyor?

    Rusya, petrol satışı için nükleer anlaşmayı mı bekliyor
    expand

    Avrupa ve İran arasında yeniden canlandırılma aşamasındaki nükleer anlaşmalarda görüşmeler devam ederken dikkat çekici bir iddia ortaya atıldı. Buna göre, İran`a yaptırımların kalkması halinde Rusya, İran`ı petrol satışı için arka kapı olarak kullanmayı planlıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD’li haber sitesi Politico, “Rusya, İran'ı petrol satışları için yaptırımları bozan arka kapı olarak görüyor” dedi. Kuruluş, Tahran'la yapılacak bir nükleer anlaşmanın, Putin'e petrolü küresel pazarlara çıkarmak için mükemmel zamanlanmış bir B Planı vereceğini öne sürdü.

    Batılı diplomatların kaynak gösterildiği iddiada Moskova’nın Temmuz ayında Gazprom ve diğer şirketlerden ticaret ve finans yetkililerinin yanı sıra yöneticileri Tahran'a gönderdiği belirtildi.

    Politico’ya göre, Toplantıya üst düzey yetkililer arasında İran merkez bankası başkanı Ali Saleh Abadi, Ekonomi Bakan Yardımcısı Ali Fekri ve İran yasama meclisinin ekonomi komitesi başkanı Mohammad Reza Pour Ebrahimi de vardı. Diplomatlar, İranlıların birkaç gün boyunca Rus meslektaşları ve özel sektör yöneticileriyle görüştüklerini söyledi.

    Politico, “Rusya'nın petrol ihracatı Aralık ayından itibaren Avrupa Birliği ülkelerinden neredeyse tam bir ambargoyla karşı karşıya. Ancak İran ile uluslararası bir nükleer anlaşmaya varılırsa, bu Putin için mükemmel zamanlanmış bir B Planı sağlayacak” ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Nükleer görüşmeler çerçevesinde yaptırımların kalkması halinde İran’ın, Rusya'dan ham petrolü Hazar Denizi'nin kuzey kıyısına ithal edeceği ve sonra Basra Körfezi üzerinden İran tankerleri ile ihraç edeceği belirtildi.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow