hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rusya'dan uluslararası varlıklarını donduran Batı'ya misilleme

    Rusyadan uluslararası varlıklarını donduran Batıya misilleme
    expand

    AB'nin Rus varlıklarına el koymasına Rusya'nın misillemesinin ne olacağı merak ediliyordu. Moskova'nın geçen yıl kısasa kısasa bir önlemle milyarlarca doları dondurduğu ortaya çıktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rusya'nın, fonlarına Batılı finans kurumları tarafından el konulmasına tepki olarak geçen yıl ülkedeki uluslararası emanetçilerin varlıklarını dondurduğu ortaya çıktı.

    Euroclear ve Deutsche Börse Group'un mali raporları, Moskova'nın 2022'de Belçika'nın Euroclear ve Lüksemburg'un Clearstream takas merkezlerine ait 229,1 milyar ruble (2,7 milyar dolar) tutarındaki varlığı bloke ettiğini ortaya koydu.

    Euroclear'a göre, 2022'nin sonları itibarıyla Rusya'nın Ulusal Takas Kuruluşunda (NSD) 'C' ve 'I' tipi hesaplarda sırasıyla 2,29 milyar dolar ve 352 milyon dolar eşdeğeri donduruldu. Clearstream'in özeti, Rusya'da bloke edilen fonların toplam değerinin 142 milyon dolar olduğunu gösterdi.

    C tipi hesap ruble cinsinden tutulur ve döviz cinsinden veya yabancı bir finans kuruluşunda açılamaz. I tipi, yerleşik olmayanlar tarafından Rusya'daki yatırım faaliyetleri için açılan bir ruble hesabıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hamlenin, Ukrayna'daki askeri operasyonu nedeniyle Moskova'ya yönelik yaptırım kampanyasının bir parçası olarak geçen yıldan bu yana AB'de dondurulan milyarlarca avro değerindeki Rus devlet ve özel varlıklarına misilleme olarak geldiği bildiriliyor.

    BATI'NIN UYGULAMASI RUSYA'NINKİNİN 100 KATI

    Euroclear'da sıkışıp kalan Rus varlıklarının 196,6 milyar euro (211,1 milyar dolar) tutarında olduğu tahmin ediliyor ve bunun büyük çoğunluğu ülkenin merkez bankasına ait.

    Ek olarak, Rus vatandaşlarına ve işletmelerine ait 80 milyar dolardan fazla mal varlığına el konulduğu bildirildi. Bank of Russia'nın tahminlerine göre, bu fonların yüzde 20'sinden fazlası bireysel yatırımcılara ait.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow