hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rusya'nın Çin'e akaryakıt ihracatı rekor seviyeye ulaştı

    Rusyanın Çine akaryakıt ihracatı rekor seviyeye ulaştı
    expand

    Rusya'dan Çin'e akaryakıt tedarikinin Mayıs ayında tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 350.000 varile ulaşması bekleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rusya'nın Çin'e akaryakıt ihracatında patlama yaşanıyor. Bloomberg'in Kpler gemi takip verilerine dayandırdığı haberine göre, küçük Çin rafinerileri, genellikle harmanlama için kullanılan

    ve varilin benzin ve dizelden daha az değerli bir parçası olan akaryakıt alımlarını artırdı.

    Rusya'nın Çin'e akaryakıt tedariki, AB ve G7 tarafından Rus petrol ürünleri için kabul edilen bir tavan fiyatın yürürlüğe girdiği Şubat ayından sonra bir artış gördü.

    Bloomberg'e göre, Çin'in bağımsız rafinerilerinin çoğuna ev sahipliği yapan Shandong eyaletinin bir başka favori hammadde olan bitüm karışımları üzerinde kalite kontrolleri başlatmasıyla akışlar son birkaç ayda arttı.

    Londra merkezli Energy Aspects analisti Jianan Sun, "Çin'e akaryakıt akışının Mayıs ayında yüksek kalacağını ve Haziran ayından itibaren daha da artacağını tahmin ediyoruz" dedi.

    Ocak ayında Çin, 2023'ün ilk iki partisi için geçen yıla göre daha düşük bir ham ithalat kotası yayınladı, bu da rafinerilerin işleme ihtiyaçları için akaryakıt gibi diğer hammaddelere güvenmeleri gerektiği anlamına geliyor. Sun, 2023 için tahsisin 16,2 milyon tonda sabit olduğunu ve bunun yarısından fazlasının Nisan ayı sonuna kadar kullanılmış olabileceğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünyanın en büyük ikinci tüketicisinden gelen petrol talebinin, Çin'in en büyük şehirlerinde Covid enfeksiyonlarının düşüş eğilimi göstererek hareketliliği normal seviyelere getirmesiyle, mevcut çeyrekte artması bekleniyor.

    Sun'a göre, Rus rafinerilerinin önümüzdeki haftalarda Asya'ya yüksek kükürt oranlı akaryakıt ve distilat açısından zengin M100 kalite arzlarını günde 140.000 varile kadar artırması bekleniyor.

    Kpler analisti Viktor Katona, Bloomberg'e Rusya'nın şu anda Çin tarafından ithal edilen tüm akaryakıtın yüzde 40'ını sağladığını söyledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow