hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rusya'nın Çin'e giden mega doğal gaz boru hattı tamamlanmak üzere

    Rusyanın Çine giden mega doğal gaz boru hattı tamamlanmak üzere
    expand

    Rusya ile Çin arasındaki Doğu Rotası doğal gaz boru hattının önemli bir bölümü tamamlandı. Rapora göre bu bölüm, gazın Rusya'dan Çin'in doğusundaki ekonomik güç merkezi Şangay'a taşınmasına izin verecek. Ayrıca iki ülke arasındaki ticaret cirosunun bu yıl geçen yıla göre yüzde 32 arttığı bildirildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rusya ile Çin arasındaki Doğu Rotası doğal gaz boru hattının kuzeydoğu Heilongjiang Eyaletindeki sınır şehri Heihe üzerinden Çin'e girdiği ve dokuz eyalet bölgesinden geçerek Pekin, Şanghay ve Tianjin de dahil olmak üzere güzergah üzerindeki bölgelere doğal gaz tedarik ettiği bildiriliyor.

    5.111 km'lik sınır ötesi boru hattı, Aralık 2019'da kısmen hizmete girdi ve Rus gazını Çin'e tedarik eden ilk boru hattı oldu. 2025 yılına kadar tamamlanıp tam olarak faaliyete geçmesi beklenen mega proje, 2024 yılında başlayarak Çin'e yılda 38 milyar metreküp Rus doğal gazı sağlayacak.

    RUSYA-ÇİN TİCARETİ REKOR KIRDI

    Öte yandan Çin Gümrük Genel İdaresi'nin Çarşamba günü yayınladığı verilere göre, Rusya ile Çin arasındaki ticaret bu yıl artarak Ocak ve Kasım ayları arasında 172,4 milyar dolarlık rekor seviyeye ulaştı.

    Geçen yılın rakamlarına göre yüzde 32'lik bir artışı ifade ediyor. Veriler, yalnızca Kasım ayında iki ülke arasındaki ticaret hacminin 18,2 milyar dolara ulaştığını gösteriyor.

    Çin, raporlama döneminde Rusya'ya 2021'in aynı dönemine göre yüzde 13,4 artışla 67,3 milyar dolarlık mal ihraç ederken, Rusya'dan Çin'e yapılan sevkiyatlar yüzde 47,5 artışla 105,072 milyar dolara ulaştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ticaret, Pekin'in Rusya'nın enerji kaynaklarının artan alımlarından yararlandı. Batı yaptırımlarına yanıt olarak Moskova, yeni alıcılar elde etmek için fosil yakıtlarında indirim teklif etti ve Pekin son birkaç aydır bundan faydalanıyor.

    Çin'in Ocak ve Ekim ayları arasında Rus kömürü ithalatı 53 milyon tona çıkarak Rusya'yı Endonezya'dan sonra ikinci en büyük kömür tedarikçisi haline getirdi. Pekin ayrıca, yılın ilk 10 ayında ithalatın yüzde 9,5 artarak yaklaşık 72 milyon tona ulaşmasıyla Rus petrolü stokluyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow