hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    S&P yıl sonu TL/dolar tahminini güncelledi

    S&P yıl sonu TL/dolar tahminini güncelledi
    expand

    S&P Global Kıdemli Direktörü Frank Gill, Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global Kıdemli Direktörü Frank Gill, CNBC-e’ye verdiği özel röportajda Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

    'Faiz politikasında erken indirim riski görüyor musunuz?' sorusuna Gil,"Yani, bunun büyük ölçüde tasarrufların dolarizasyon eğilimleri ve açıkça enflasyon trendlerine bağlı olacağını düşünüyorum. Ancak belki Merkez Bankası'nın 2025'in başlarında faizleri düşürmeyi düşünebileceğini bir fırsat görebilirsiniz. Bana göre, 2024'te bu çok olası görünmüyor. Tabii, enflasyonda ciddi bir düşüş yaşanmadığı sürece." şeklinde yanıt verdi.

    TL/DOLAR TAHMİNİ

    Yıl sonu TL/dolar kuruna ilişkin açıklamalarda bulunan Frank Gill şu ifadeleri kullandı:

    Yani, TL'nin dolar karşısında 2024'te oldukça istikrarlı olacağını düşünüyoruz. Yıl sonunda 32,5 seviyesinde sonlanabilir ve şu anki seviyeye oldukça yakın. Bunun bir numaralı nedeni, haziran ve eylül aylarındaki turizm sezonu ile güçlü bir döviz girişinin olması. Asıl soru, doların çıkacağı zamanlarda ne olacak? 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yılın sonuna doğru normalde, daha yüksek döviz çıkışları ve enerji ithalatı için daha fazla döviz talebi olur. Bu nedenle, yıl sonunda biraz daha fazla volatilite olabileceğini hissediyorum. Ancak hala portföy girişlerinin çok güçlü olduğunu izliyoruz. Merkez Bankası aslında dolar alıyor, dolar satmıyor. Bu nedenle, 2024 için durum iyi görünüyor. 

    2025 ise daha büyük bir ayarın yapılıp yapılmayacağı sorusunu akıllara getiriyor. Çünkü 2025 yılı zor geçebilir ve özellikle ihracatçılar için bazı sektörlerin kar marjları oldukça sıkıntıya düşebilir.

    2025 YILI SONU TL/DOLAR BEKLENTİSİ 43 LİRA OLARAK AÇIKLANMIŞTI

    Ekonominin gelecek iki yılda yavaşlamasını, reel GSYH büyümesinin 2022-2023'teki ortalama yüzde 5 seviyelerinden yüzde 3 seviyelerine düşmesini bekleyen S&P Global baz senaryoda dolar/TL'nin de 2025 sonunda 43 lira olmasını bekliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow