Sanayi tesisleri güvenli noktalara taşınacak: İşte düşünülen iller...
Olası İstanbul depremine karşı önlemler alınmaya devam ediyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da 2030 sanayi stratejisinde deprem riskini özel bir başlıkla ele aldı. Bu kapsamda Ankara, Konya, Karaman gibi güvenli şehirler mercek altına alındı. Sanayi tesislerinin bu güvenli noktalara taşınmasının afet sonrası ekonomik toparlanmayı hızlandıracağı belirtildi. Peki, bu çalışma nasıl hayata geçirilecek? İşte detaylar...
ANKARA, KONYA, KARAMAN GİBİ GÜVENLİ İLLER DÜŞÜNÜLÜYOR
Deprem açısından riskli bölgelerdeki sanayi tesisleri güvenli noktalara taşınacak. Özel sektör Ankara, Konya, Karaman gibi güvenli illeri mercek altına aldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da harekete geçti.
"AFET SONRASI EKONOMİK TOPARLANMAYI HIZLANDIRIR"
2030 sanayi stratejisinde deprem riski özel bir başlıkla ele alındı. Çalışmada, "Deprem riskinin yüksek olduğu bölgelerde bulunan sanayi alanlarının güvenli bölgelere taşınması, afet sonrası ekonomik toparlanmayı hızlandıracak ve üretim kayıplarını en aza indirecektir" ifadeleri dikkat çekti. Bilim insanlarından da "Özellikle, deprem riskinin yüksek olduğu bölgelerde bulunan sanayi alanlarının güvenli bölgelere taşınması, afet sonrası ekonomik toparlanmayı hızlandıracak ve üretim kayıplarını en aza indirecektir" önerisi geldi.
EN UYGUN BÖLGE, RİSK ANALİZİ YAPILARAK SEÇİLECEK
Peki, bu nasıl yapılacak? Sanayi Bakanlığı koordinasyonunda sanayi bölgelerinin risk analizi yapılacak ve uygun yer seçilecek. Yeni sanayi bölgeleri ise afetlere dayanıklı altyapı standartlarına uygun şekilde tasarlanacak. Mevcut bölgelerdeki yapısal dayanıklılığın artırılmasına yönelik güçlendirme çalışmaları tamamlanacak. Ayrıca önümüzdeki dönemde afetselliği yüksek bölgelerde altyapı yatırımları artırılacak, dayanıklılık ve hazırlık kapasiteleri güçlendirilecek. Aynı çerçevede doğal afetlere karşı dirençli ve hazırlıklı bir yapı oluşturmak için afet yönetim kapasitesi güçlendirilecek ve afet teknolojilerine ilişkin yerli yetkinlikler geliştirilecek.
Sanayi Bakanlığı'nın çalışmasında sanayinin güvenli bölgelerde yoğunlaşmasını temin edecek şekilde üretim ve istihdam koridorları kurulacağı da belirtildi. Ayrıca organize sanayi bölgelerinin demiryolu ve liman bağlantıları ile fiziksel, teknik ve finansal altyapıları güçlendirilecek. OSB'lerin lojistik altyapısını geliştirmek üzere, özel sektör yatırımlarını teşvik edecek şekilde başta kamu-özel iş birliği olmak üzere alternatif finansman mekanizmaları da geliştirilecek.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
BBVA, 2025 Türkiye raporunu yayımladı! Yıl sonunda dolar kaç para olacak?
Kiralarda yeni dönem başlıyor mu? Gözler sosyal konut projesinde!
Altında savaş rüzgarı: Tarihi zirve gelir mi?
Altında Rekor! Gerilim güvenli liman talebini artırdı, Commerzbank tahminlerini yükseltti...
MEMUR ZAMMI 2025 | Memura temmuz zammı yolda! İşte unvan unvan zamlı örnek hesaplama...