hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Saxo Bank, 2023 için 'çirkin tahminlerini' yayımladı

    Saxo Bank, 2023 için çirkin tahminlerini yayımladı
    expand

    Danimarka'nın dev yatırım bankası Saxo Bank, 2023 tahminlerinde altının 3.000 dolara yükseldiğini görürken İngiltere'nin yeniden AB'ye katılmak için oy kullanacağını ve Çin, Hindistan gibi ticaret merkezlerinin dolara karşı hareket başlatacağını tahmin etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Saxo Bank, yeni yıl için yıllık "çirkin tahminlerini" yayınladı. Tahminlere göre, 2023'te, İngiltere'nin Avrupa Birliği'ne yeniden katılma oylaması, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un istifası ve doların Çin ile Hindistan'ın isyanıyla sarsılacağ gibi önemli başlıklar yer aldı.

    Danimarka yatırım bankası, ABD ve İngiltere gibi ülkelerdeki hükümetlerin aşırı enflasyonu kontrol altına alamayacaklarına işaret etti. Altın fiyatlarının ons başına 3.000 dolara yükselmesi nedeniyle geniş çaplı fiyat kontrollerinin uygulanacağını öngördü.

    Ayrıca, Saxo Bank, durgunluktan hasar gören İngiltere'deki siyasi kargaşanın, İşçi Partisi'ni üçüncü çeyrekte iktidara getireceğini ve ardından Brexit'in tersine çevrilmesi için bir referandum oylamasına yol açacağını söyledi.

    Banka, Çin, Hindistan ve OPEC'in uluslararası bir takas birliği ve yeni bir rezerv varlık oluşturarak ABD'nin küresel para sistemi üzerindeki hakimiyetine karşı geri adım atacağını tahmin etti.

    "KÜRESEL SAVAŞ EKONOMİSİ"

    Saxo Baş Yatırım Sorumlusu Steen eflasyon konusunda pandemi öncesi dinamiğe geri dönüşe inanmadığını belirterek "Dünyadaki her büyük gücün artık tüm cephelerde ulusal güvenliklerini desteklemek için çabaladığı küresel bir savaş ekonomisine girdik" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bankaya göre bu senaryo, "gerçek pandemi deneyimi ve Ukrayna savaşıyla ortaya çıkan derin tedarik zinciri, enerji ve hatta finansal güvensizlikler nedeniyle" geçerli.

    Diğer tahminler arasında Japonya'nın finansal sistemini "sıfırlamak" için yen'i 200'de ABD dolarına bağlaması , en az bir ülkenin 2030'a kadar et üretimini yasaklayacağını duyurması ve vergi cennetlerini ortadan kaldırmak ve hedge fonları için vergi boşluklarını kapatmak için mali yasalarda ince ayarlar yapması yer alıyor.

    TAHMİNLERİ TUTUYOR

    Bankanın 2022 tahminlerinden bazıları, ölçek açısından kesin olmasa da en azından yön olarak doğruydu. Örneğin Saxo, birden fazla cephede yeni bir Soğuk Savaş patlak verebileceğini ve hızlanan bir uzay yarışının ABD-Çin rekabetini yoğunlaştıracağını söyledi. Banka ayrıca Facebook'un gençlere vasatın altında çekiciliği nedeniyle pazar payını kaybettiğini gördü. Facebook'un ana şirketi Meta Platforms, bu yıl piyasa değerinin üçte ikisini kaybetti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow