hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sırbistan ve Bulgaristan yeni doğal gaz boru hattı inşaatına başladı

    Sırbistan ve Bulgaristan yeni doğal gaz boru hattı inşaatına başladı
    expand

    Sırbistan ve Bulgaristan , Rusya'dan enerji ithalatındaki düşüşün ardından tedarik çeşitlendirme amacıyla yeni doğal gaz boru hattı inşaatına başladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    171 kilometre uzunluğundaki (106 mil) Bulgaristan-Sırbistan doğal gaz enterkoneksiyon boru hattının inşaat çalışmaları başladı.

    Resmi açılışa Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev damgasını vurdu. İki ülke, TürkAkım boru hattı yoluyla ithal edilen Rus enerjisinin genişletilmiş bir şebeke aracılığıyla Sırbistan'a ulaşmasına izin vermek için 2020'nin sonunda gaz ağlarını zaten birbirine bağlamıştı.

    Yeni boru hattı Bulgaristan'ın başkenti Sofya'dan Sırbistan'daki Dimitrovgrad üzerinden Niş'e kadar uzanacak. Bildirildiğine göre yılda 1,8 milyar metreküp kapasiteye sahip olacak ve Sırbistan'ın mevcut yıllık gaz ihtiyacına göre %80 ek kapasite artışı sağlayacak.

    Ara bağlantı, Belgrad'ın Güney Gaz Koridoru'ndan enerji ithal etmesini ve bunu güney Avrupa'ya daha fazla tedarik etmesini sağlayacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Vucic'e göre Sırbistan, yeni ara bağlantı boru hattı sayesinde Batı Balkanlar'daki diğer ülkeler için bir gaz geçiş ülkesi haline gelecek.

    AZERBAYCAN GAZI VURGUSU

    Vucic, yeni gaz boru hattının Sırbistan'ı Bulgaristan, Yunanistan ve diğer AB ülkeleriyle bağlayacağını ve Azerbaycan'dan doğal gaz ithalatını sağlayacağını kaydetti.

    Rusya şu anda Sırbistan'ın tek doğal gaz sağlayıcısı. Belgrad şimdiden yılda 2,2 milyar metreküp gaz temin etti ve bu da ülkenin ihtiyacının yüzde 62'sini karşılıyor. Ülkenin Rus Gazprom ile mevcut sözleşmesi 31 Mayıs'ta sona eriyor ve yetkililer on yıllık yeni bir anlaşma imzalamayı bekliyor.

    Ayrıca enerji güvenliğini artırmak için Yunanistan'dan sıvılaştırılmış doğal gaz ve Azerbaycan'dan da doğal gaz almaya Eylül ayında başlamayı planlıyorlar.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow