Onur Air'den yasağa tepki

Almanya ve Hollanda'nın Onur Air uçaklarına uçuş yasağı koymasının ardından bir açıklama yapan Onur Air Yönetim Kurulu Başkanı Cankut Bagana, olayın planlı ve programlı bir olay olduğu kanaatini taşıdıklarını aktardı.
Kararı 'komik' olarak niteleyen Bagana, bu kararlardan 2-3 hafta öncesinde Airbus firmasının kendilerine Airbus uçaklarını dünyada en iyi, en güvenli kullanan şirket ödülünü verdiğini hatırlattı.
Bagana, Onur Air'in Hollanda ve Almanya'da uçuşlarının durdurulmasına yönelik bu ülkelerin almış olduğu kararlar konusunda basın toplantısı düzenledi.
"En güvenli şirket ödülü"
Onur Air'in 336 teknik personeli, bin 500 çalışanı, 6 bin koltuk kapasitesi ve 25 uçağı ile Türkiye'nin ikinci büyük havayolu şirketi olduğunu kaydeden Bagana, 14 yıllık faaliyetleri süresince Türkiye'ye dünyanın çeşitli yerlerinden 38 milyon yolcu taşıdıklarını söyledi.
Bu kararlardan 2-3 hafta öncesinde Airbus firmasının kendilerine Airbus uçaklarını dünyada en iyi, en güvenli kullanan şirket ödülünü verdiğini belirten Bagana, her uçak şirketi gibi güvenliklerinin Türk sivil havacılığının kontrolünde olduğunu belirtti. Bagana, şöyle devam etti:
|
"Baskı parlamentodan geldi"
Konunun Onur Air'in konusu olmaktan çıktığını vurgulayan Bagana, "Bu konuda devletimizle beraber hareket ediyoruz''diye konuştu.
Kendilerine gelen gayri resmi bilgilere göre baskının Hollanda Parlamentosu'ndan geldiğini savunan Bagana, son günlerdeki politik konuların bunu düşünceyi haklı çıkardığını söyledi.
40 bin yolcu etkilenecek

"Bugün saat 11.00 itibarıyla Hollanda ve Almanya sivil havacılık otoritelerinden avukatlarımız vasıtasıyla açıklama istedik. Eğer bu açıklama verilmezse, kendilerini Hollanda ve Almanya'da mahkemeye vereceğiz. Biz inanıyoruz ki Lahey'de ve Berlin'de de hakimler vardır."
Yargısız infaz
Kararı 'komik' olarak niteleyen Bagana, "Hollanda dün saat 12.00 itibarıyla bu kararı aldığını bildirdi. Biz 11.50'de uçmaya zorlandık. Saat 12.00'de güvensiz olacak Onur Air, 11.50'ye kadar güvenli bir şirket olarak Hollandalı yolcular emanet edilerek uçmaya zorlandı" şeklinde konuştu.
Bagana, ortada yargısız bir infaz bulunduğunu vurgularken, şunları söyledi:
"Bunun içinde ticari kaygılar olabilir. Belki orada bazı şirketlerin ayağına basıyor olabiliriz. Bu ticari bir olaydır ama bütün bunlar, ticaretin kuralları ve uluslararası kurallar içinde halledilmesi gereken olaylardır diye düşünüyoruz."
"Kimsenin turizmi baltalamaya hakkı yok"
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoyda, yaşanan olayın uluslararası temayüllere sığmadığını ve alınan bu yanlış kararın bir an önce düzeltilmesini beklediklerini söyledi.
Ulusoy, ''İki satırlık bir kararla hiç kimsenin hiçbir firmayı ve Türk turizmini baltalamaya hakkı yoktur. Uluslararası teamüle sığmayanbu anlayışı kabul etmemiz mümkün değildir''diye konuştu.