Tüpraş özelleştirmesi başladı

Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşu olan Tüpraş'ın özelleştirme ihalesi Ankara Bilkent Otel'de başladı.
Tüpraş'ın özelleştirme ihalesinin ilk elemeli turunda Zorlu Holding-PKN Orlen Grubu en düşük teklifi verdi ve elendi. En yüksek teklif ise 3 milyar 25 milyon dolar olarak açıklandı.
İkinci turda da 74 milyar dolarlık cirosuyla dünyanın en büyük 33'üncü firması olan İtalyan ENI firması yarış dışı kaldı. En yüksek teklif ise 3 milyar 225 milyon dolara çıktı.
Bu rakam Tüpraş'ın tamamı için yaklaşık 6.4 milyar dolar anlamına geliyor.
Tüpraş'ın yüzde 51'lik bölümünün özelleştirilmesine ilişkin nihai pazarlık görüşmelerinde 'elemesiz' yazılı turda ise en yüksek teklif, 2 milyar 780 milyon dolar olarak açıklanmıştı.
Tüpraş'ın piyasa değeri ise cuma günkü kapanışı itibariyle 4.5 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.
Tüpraş'ın yüzde 51'inin özelleştirme maratonunda 29 nisanda verilen ilanlarla başlayan süreçte sona gelindi. Saat 16.00'da başlayan ihalede kapalı zarlarla teklif bölümünün ardından açık artırmada Tüpraş'ın yeni sahibi belli olacak.
Beş konsorsiyum ve dört şirket katılıyor
Tüpraş açık artırmasına beş konsorsiyum katılacak.
Bunlardan yarı yarıya ortaklık yapan tek konsorsiyum PKN ORLEN-Zorlu Ortak Girişim Grubu oldu. Bu konsorsiyumda Polonyalı PKN'nin ve Zorlu Grubu'nun yüzde 50 ortaklığı bulunuyor.
|
Hindistan petrol şirketi Indian Oil Corporation ile Çalık Enerji'nin kurduğu ortaklıkta ise Indian Oil'in yüzde 51, Çalık Enerji yüzde 49 payları bulunuyor.
Anadolu Ortak Girişim Grubu'nda Çukurova Holding ağırlığı bulunuyor. Bu konsorsiyumda, Anadolu Uluslararası Ticaret'in payı yüzde 30, Çukurova Holding'in payı ise yüzde 70.
Petrol Ofisi-Tüpraş Acquisition konsorsiyumundaki hisse dağılımında Tüpraş'ın ağırlığı bulunuyor. Bu konsorsiyumda Tüpraş Acquisition'ın yüzde 70, Petrol Ofisi yüzde 30 ortaklığı bulunuyor.
İhaleye konsorsiyum kurmadan katılacağını açıklayan şirketler ise OYAK, OMV Aktiengesellschaft, ENI Refining and Market Division ve MOL.
Teklifler peşin esasına göre alınacak
Peşin esasına göre teklifler alınacak
|
Vadeli seçenekte ihale bedelinin yüzde 50'si peşin ödenecek, geriye kalan bölüm ise vade farkı ile birlikte iki yılda verilecek.
İlk ihale iptal edildi
Tüpraş'ın yüzde 65.76'lık bölümünün özelleştirilmesi için, geçtiğimiz yılın ocak ayında yapılan ihalede en yüksek teklifi, 1 milyar 302 milyon dolar ile Efremov Kautschuk GmbH (Tatneft-Zorlu Grubu) vermiş ve Özelleştirme Yüksek Kurulu da satışı onaylamıştı.
Ancak, ardından yaşanan mahkeme sürecinde Danıştay, Tüpraş'ın satışını iptal etmişti.
Daha sonra Özelliştirme İdaresi Başkanlığı, elindeki Tüpraş hisselerinin yüzde 14.76'lık bölümünü, Borsa Toptan Satışlar Pazarı'nda, yurtdışında yerleşik kurumsal yatırımcılara satmış ve yaklaşık 446 milyon dolar gelir elde etmişti.
Yüksek fiyat bekleniyor
Geçen yıl 1.3 milyar dolara satılan ancak Danıştay tarafından satışı iptal edilen Tüpraş'ta bu kez fiyatın önceki rakamın daha üstüne çıkması bekleniyor.
AB süreci nedeniyle Türkiye'ye olan ilginin arttığına dikkat çeken uzmanlar, ayrıca dünyadaki rafineri sıkıntısı, yüksek kâr marjı ve taliplerin iddialı olması nedeniyle Tüpraş'ın borsa fiyatına göre 4.5 milyar dolar olan piyasa değerinin üzerinde alıcı bulabileceğini belirtiyorlar.