hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Son 40 yılın en düşük seviyesi: Biden ABD'nin petrolünü bitiriyor

    Son 40 yılın en düşük seviyesi: Biden ABDnin petrolünü bitiriyor
    expand
    KAYNAKMert Can Gülmez | CNN TÜRK

    ABD'nin ulusal veri sistemine göre acil durum petrol stoğu şu anda 1983'ten bu yana en düşük seviyesinde. Sonuçlar, Biden döneminde kaynağın ciddi miktarda azaldığını söylüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD Petrol ve Gaz Birliği Başkanı Tim Stewart'a göre, Biden yönetimi tarafından ABD Stratejik Petrol Rezervinden (SPR) ham petrol tüketiminin serbest bırakılması, ulusal stoku 40 yıldan fazla bir sürenin en düşük seviyesinde bıraktı.

    Biden yönetiminin yurt içi enerji politikasına yaklaşımı hakkında Fox News'a verdiği röportajda Stewart, Beyaz Saray'ın artan yakıt fiyatlarını dizginlemek amacıyla 2022 yılında SPR'nin yüzde 40'ından fazlasını (180 milyon varil) sattığını söyledi.

    Stewart, "Başlangıçta, stratejik petrol rezervi ham petrol arzındaki aksaklıkları gidermek için tasarlandı, ancak yüksek fiyatlara yönelik olması gerekmiyor" dedi.

    Stewart, geçen yıl öncesinde en büyük salınımın 1991'de ABD'nin Körfez'deki 'Çöl Fırtınası' olarak bilinen askeri operasyonunda ve 2005'teki Katrina Kasırgası felaketinde 30 milyon varil satılarak 31 milyon varil olduğunu belirtti. Yetkili, “Fakat 12 ay önce yönetim tarihimizin en büyük daralmasını başlattı çünkü bir seçim sürecini atlatmaları gerekiyordu…” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Stewart'a göre ABD rafinerileri, ülkenin onlarca yıldır kullandığı ağır ekşi ham petrole ihtiyaç duyuyor, ancak şu anda ülke çoğunlukla hafif tatlı ham petrol üretiyor ve bu yüzden bu kadar çok ihracat yapmak zorunda.

    UZUN ZAMAN GEREKECEK

    Washington'un acil durum rezervini yeniden doldurma planlarından bahsederek şunları söyledi:

    "Bizi 2021 seviyelerine geri getirmek için 168 milyona ve doldurmak için de 300 milyona daha ihtiyaçları var. Yani bu çok pahalı olacak ve uzun zaman alacak."

    Uzman, stratejik rezervlerdeki büyük ölçekli azalmanın ülkenin ulusal güvenliğini riske attığı sonucuna varıldığını vurguladı.

    50 YILDIR VAR

    ABD Enerji Bakanlığı (SPR) tarafından tutulan acil bir petrol stoku, OPEC grubunun Arap üyeleri tarafından 1973-74 petrol ambargosunun ardından oluşturuldu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow