hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Son ayların en büyük artışı görülmüştü: Fed yetkilileri PCE enflasyonunu değerlendirdi

    Son ayların en büyük artışı görülmüştü: Fed yetkilileri PCE enflasyonunu değerlendirdi
    expand

    Fed beklenenden daha uzun bir enflasyon mücadelesine hazırlanıyor. Üç Fed yetkilisi, bankanın en yakından izlenen enflasyon göstergesi olan PCE verisinde görülen ayların en büyük artışının ardından enflasyonun düşünülenden daha uzun süre devam edebileceğini öne sürdü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, Boston Fed Başkanı Susan Collins ve Fed Yöneticilerinden Philip Jefferson, Fed'in yıllık yüzde 2 hedefinin oldukça üzerinde kalan bir enflasyon oranı konusunda endişelerini sürdürdüklerini söyledi.

    Mester, enflasyon ılımlı olsa da genel seviyenin hala çok yüksek olduğunu yineledi. Cleveland Fed'in yakın tarihli araştırmasına ve enflasyonun şu anda tahmin edilenden daha kalıcı olabileceğini öne süren bir tartışma makalesine dikkat çekti.

    'RİSKLER YUKARI YÖNLÜ'

    New York'ta ABD Para Politikası Forumu'nda konuşan Mester, "Enflasyon tahmini üzerindeki risklerin yukarı yönlü olduğunu ve devam eden yüksek enflasyonun maliyetlerinin önemli olduğunu görüyorum. Yani benim görüşüme göre, bu noktada, işgücü piyasası hala güçlüyken, politikayı gereğinden az vurmanın veya politikayı zamanından önce gevşetmenin maliyeti, hala aşmanın maliyetlerinden daha ağır basıyor." dedi.

    Yorumlar, Fed'in tercih ettiği enflasyon ölçüsü olan kişisel tüketim harcamaları (PCE) endeksi Ocak ayında beklenmedik bir şekilde hızlanarak geçen ay yıllık bazda yüzde 5,4 arttığında geldi. Değişken gıda ve enerji fiyatları hariç tutulduğunda, enflasyon göstergesi yüzde 4,7 yükseldi ve her ikisi de birkaç aylık düşüşün ardından toparlanmaya işaret ediyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    'DAHA FAZLA ORAN ARTIŞI BEKLİYORUM'

    Para Politikası Forumunda konuşan Boston Fed Başkanı Susan Collins, enflasyonun hala çok yüksek olduğunu ve Fed'in yapacak daha çok işi olduğunu söyledi.

    Collins, "Enflasyon hala çok yüksek ve son veriler, enflasyonu yüzde 2 hedefine indirmek için yapacak daha çok işimiz olduğu yönündeki görüşümü pekiştiriyor. Yeterince kısıtlayıcı bir seviyeye ulaşmak için daha fazla oran artışı bekliyorum, ardından bir süre, belki de daha uzun bir süre orada kalıyorum." dedi.

    'ENFLASYON ANCAK YAVAŞ YAVAŞ DÜŞEBİLİR'

    Konferansta ayrıca konuşan Jefferson, ücretleri artıran ihtiyaç duyulan işler için sınırlı işçi arzının enflasyonun yavaş yavaş soğuyabileceğini gösterdiğini söyledi.

    Jefferson, "İşgücü arzı ve talebi arasında süregelen dengesizlik ve hizmet sektöründeki işgücü maliyetlerinin büyük payı birleştiğinde, yüksek enflasyonun ancak yavaş yavaş düşebileceğini gösteriyor” dedi.

    Jefferson ayrıca şu anda enflasyonu yönlendiren güçlerin geçmişteki enflasyonist dönemlerden farklı olduğunu ve bu nedenle ekonomik modellerin politika yapıcılara o kadar yardımcı olmayacağını söyledi. Jefferson, pandeminin küresel tedarik zincirlerinde benzeri görülmemiş kesintiler yaratması ve işgücüne katılım oranı üzerinde uzun süreli bir etkisi olması nedeniyle mevcut durumun farklı olduğunu söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Şu anda ABD ekonomisini etkileyen enflasyonist güçler, basit ve cimri açıklamalara meydan okuyan geçici ve daha uzun süreli unsurların karmaşık bir karışımını temsil ediyor" dedi.

    Jefferson, Fed'in 1970'lerin aksine enflasyondaki artışı proaktif bir şekilde ele aldığını ve şimdi daha fazla güvenilirliğe sahip olduğunu düşündüğünü söylüyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow