hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sıkılaşma döneminde dikkat çeken büyüme! Bakan Şimşek'ten değerlendirme geldi

    Son dakika haberine göre, TÜİK, Türkiye ekonomisinin para politikasında 15 puanlık bir sıkılaşmanın gerçekleştirildiği dönemde 3. çeyrekte yüzde 5,9 oranında büyüme gösterdiğini açıkladı. Bakan Şimşek, "Uyguladığımız dezenflasyon programının finansal piyasalarda olumlu etkilerini gördük" değerlendirmesini yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) 2023 yılı 3'üncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5,9 arttığını açıkladı. Türkiye ekonomisi, 3'üncü çeyrekte yüzde 5,9 büyümüş oldu.

    TÜİK, yılın 3'üncü çeyreğine ilişkin GSYH verilerini açıkladı. Buna göre; GSYH 2023 yılı 3'üncü çeyrek ilk tahmini, zincirlenmiş hacim endeksi olarak, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5,9 arttı. Üretim yöntemiyle GSYH tahmini, cari fiyatlarla bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 79,8 artarak 7 trilyon 681 milyar 432 milyon TL oldu. GSYH'nin 3'üncü çeyrek değeri, cari fiyatlarla dolar bazında 295 milyar 815 milyon olarak gerçekleşti.

    İNŞAAT SEKTÖRÜ YÜZDE 8,1 ARTTI

    GSYH'yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2023 yılı 3'üncü çeyreğinde bir önceki yıla göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak, inşaat yüzde 8,1, sanayi yüzde 5,7, finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 5,1, hizmetler yüzde 4,3, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 3,6, gayrimenkul faaliyetleri yüzde 2,7, diğer hizmet faaliyetleri yüzde 2,2, bilgi ve iletişim faaliyetleri yüzde 1,7 ve tarım sektörü yüzde 0,3 artarken; mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri yüzde 2,5 azaldı. Ürün üzerindeki vergiler eksi sübvansiyonlar ise yüzde 16,5 arttı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,3 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, 2023 yılı 3'üncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5,1 arttı.

    HANE HALKI NİHAİ TÜKETİM HARCAMALARI YÜZDE 11,2 ARTTI

    Yerleşik hane halklarının nihai tüketim harcamaları, 2023 yılının 3'üncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 11,2 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 5,3, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise yüzde 14,7 arttı.

    MAL VE HİZMET İTHALATI YÜZDE 14,5, İHRACATI YÜZDE 1,1 ARTTI

    Mal ve hizmet ithalatı, 2023 yılının 3'üncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 14,5, ihracatı ise yüzde 1,1 arttı. İşgücü ödemeleri yüzde 117,2, net işletme artığı/karma gelir yüzde 50,7 arttı.

    İŞGÜCÜ ÖDEMELERİNİN GAYRİSAFİ KATMA DEĞER İÇERİSİNDEKİ PAYI YÜZDE 32,2

    İşgücü ödemelerinin cari fiyatlarla gayrisafi katma değer içerisindeki payı, geçen yılın 3'üncü çeyreğinde yüzde 26,1 iken, bu oran 2023 yılında yüzde 32,2 oldu. Net işletme artığı/karma gelirin payı ise yüzde 55 iken yüzde 47 oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ŞİMŞEK'TEN DEĞERLENDİRME: ETKİLERİ GÖRÜYORUZ

    Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek büyüme rakamlarını değerlendirdi. Şimşek, “Uyguladığımız dezenflasyon programının finansal piyasalarda olumlu etkilerini gördük. Yatırımcı güveni arttı, ülkemiz risk primi düştü, uluslararası sermaye girişi başladı, rezervlerimiz güçlendi ve kur oynaklığı azaldı” dedi.Sıkılaşma döneminde dikkat çeken büyüme Bakan Şimşekten değerlendirme geldi

    Bakan Şimşek, sosyal medya hesabından bu yılın üçüncü çeyreğine (temmuz-eylül dönemi) ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYİH) sonuçlarını değerlendirdiği bir açıklama yaptı. Bakan Şimşek paylaşımında, Türkiye ekonomisinin 2023 yılı üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,9 büyüdüğünü, mevsimsel düzeltilmiş GSYH büyümesinin bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,3 olarak gerçekleştiğini belirterek, “İlk dokuz ayda büyüme yıllık yüzde 4,7 gerçekleşti. Üçüncü çeyrek itibarıyla yıllıklandırılmış milli gelir 1 trilyon 76 milyar dolar seviyesine yükseldi. Uyguladığımız dezenflasyon programının finansal piyasalarda olumlu etkilerini gördük. Yatırımcı güveni arttı, ülkemiz risk primi düştü, uluslararası sermaye girişi başladı, rezervlerimiz güçlendi ve kur oynaklığı azaldı” ifadelerini kullandı.
    Şimşek, uyguladıkları programın öngörüsü dahilinde büyümede daha dengeli bir kompozisyona doğru yol aldıklarını kaydederek, “Yılın ilk yarısına göre iç talebin büyümeye verdiği katkı 8,8 puandan 7,3 puana gerilerken, net dış talebin negatif katkısı 4,9 puandan negatif 2,6 puana düştü. Bir önceki çeyreğe göre özel tüketim daralırken; yatırım ve ihracat artış gösterdi. Dengelenmeye yönelik uyguladığımız politikalar sonucunda eylül ayında cari açıkta mayısa göre yıllık 8,6 milyar dolar iyileşme sağlandı. Ekim ve kasım aylarına ilişkin dış ticaret verileri cari açıktaki iyileşmenin devam edeceğine işaret ediyor” değerlendirmesini yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şimşek, büyümede dengelenme, dışa bağımlılığın azaltılması ve cari açığın kalıcı olarak düşürülmesi için yüksek teknolojik ürünlerin üretimine yönelik yatırımları, ihracatçıların finansmana erişimini ve hizmet ihracatını güçlü olduğunu söylediği şekilde desteklediklerini aktararak, “300 milyar lira hacminde Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi Programı'nı hayata geçirdik. Eximbank'ın sermayesini artırdık ve günlük reeskont kredi limitini 10 katına çıkararak 3 milyar liraya yükselttik. Son olarak hizmet ihracatından elde edilen gelirlere sağlanan kazanç istisnasını artıran düzenleme yüce Meclisimizde görüşülüyor” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İşgücü piyasalarında olumlu görünümün devam ettiğini dile getiren Bakan Şimşek, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

    “Üçüncü çeyrekte de istihdam artışı ve işsizlik oranındaki düşüş devam etmiştir. Eylül ayında mevsimsel düzeltilmiş işsizlik oranı yüzde 9,1 ile 2013 yılı Aralık ayından sonraki en düşük seviyesine geriledi. Uyguladığımız öngörülebilir ve kurala dayalı politikalarımıza; enflasyon ve cari açıkta kalıcı düşüş ve makro-finansal istikrar sağlanıncaya kadar devam edeceğiz. Böylece sürdürülebilir yüksek büyümenin temelini güçlendireceğiz.”

    SIKILAŞMA DÖNEMİNDE GERÇEKLEŞTİ

    Türkiye'de seçimlerin tamamlanmasının ardından yeni Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yönetimiyle birlikte sıkılaşma döngüsüne girilmişti.

    Hafize Gaye Erkan başkanlığındaki TCMB Haziran ayındaki ilk toplantısında faizi yüzde 8,50'den yüzde 15 seviyesine çıkarmıştı.

    Bundan sonraki dönemde faiz artışları devam etmiş ve Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında toplamda 15 puanlık artışla politika faizi yüzde 30 seviyesine yükseltilmişti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow