hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Son dakika! Ağustos ayı enflasyon verileri açıklandı

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Son dakika haberine göre TÜİK, Ağustos ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin aylık yüzde 9,09 , yıllık yüzde 58,94 oranında arttığını açıkladı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek "Enflasyonla mücadelenin biraz zaman alacağını biliyoruz. Geçiş dönemindeyiz. Enflasyonu kontrol altına almak ve daha sonra düşürmek için ne gerekiyorsa (parasal sıkılaşma, kredi politikası ve gelirler politikaları) yapacağız" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayında enflasyonun yıllık yüzde 58,94, aylık yüzde 9,09 olduğunu açıkladı.

    TÜİK, Ağustos 2023 dönemine ilişkin enflasyon oranlarını açıkladı. Buna göre; tüketici enflasyonuna işaret eden tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) değişim, bir önceki aya göre yüzde 9,09, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 43,06, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 58,94 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 56,28 olarak gerçekleşti.

    TÜFE yıllık değişim oranlarına bakıldığında, bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 24,97 ile konut oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 89,31 ile lokanta ve oteller oldu. Ana harcama grupları itibarıyla ağustos ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde 3,11 ile eğitim oldu. Buna karşılık, bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 16,61 ile ulaştırma oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    138 BAŞLIKTA ARTIŞ GERÇEKLEŞTİ

    Endekste kapsanan 143 temel başlıktan (Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması-COICOP 5'li Düzey) 1 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 4 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 138 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti. İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE'deki değişim, ağustosta bir önceki aya göre yüzde 9,32, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 47,21, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 63,52 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 57,77 olarak gerçekleşti.

    BAKAN ŞİMŞEK: ENFLASYONU DÜŞÜRMEK İÇİN NE GEREKİYORSA YAPACAĞIZ

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek sosya medya hesabı üzerinden paylaşımda bulundu.

    Bakan Şimşek'in açıklamaları şöyle:

    "Enflasyonla mücadelenin biraz zaman alacağını biliyoruz. Geçiş dönemindeyiz. Enflasyonu kontrol altına almak ve daha sonra düşürmek için ne gerekiyorsa (parasal sıkılaşma, kredi politikası ve gelirler politikaları) yapacağız. Sonuçta sabretmemize deyecek.

    Enflasyonla mücadelede kesinlikle kararlıyız."

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow