hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Son dakika... Avrupa Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

    Son dakika... Avrupa Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
    expand

    Son dakika haberine göre, Avrupa Merkez Bankası (ECB), faiz kararını açıkladı. ECB politika faizi oranlarında 50 baz puan artırdı. ECB'nin bu yıl dördüncüsü olan son faiz oranı artışı, faiz oranlarının sadece altı ayda sıfırdan yüzde 2,5'e çıktığı anlamına geliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avrupa Merkez Bankası (ECB), beklendiği gibi mevduat faizi yüzde 2 seviyesine, ana refinansman oranı yüzde 2,5 seviyesine ve marjinal borç verme imkanı yüzde 2,75 oranına yükseltti böylece Temmuz ayından bu yana faiz oranlarını toplam yüzde 2,5 artırdı.

    Banka, yeni ekonomik projeksiyonlar, fiyat artışını yüzde 2'ye geri getirmenin yıllar alacağını gösterdiğinden, artırımların devam edeceğini açıkladı. 

    Bu, gıda, enerji ve şimdi de hizmet fiyatlarının artmasıyla bu sonbaharda %10'un üzerine çıkan enflasyona karşı koymak için rekor düzeydeki en hızlı parasal sıkılaştırma temposu oldu.

    ECB yaptığı açıklamada, "Enflasyon görünümündeki önemli yukarı yönlü revizyona dayanarak, onları daha da yükseltmeyi bekliyor" dedi.

    Bugünün 50 baz puanlık hareketi, arka arkaya 75 baz puanlık zamların ardından bir yavaşlamaya işaret ediyor ve Fed'iın sadece bir gün önceki hız değişikliğini yansıtıyor.

    ECB'nin politika sıkılaştırmasındaki bir sonraki adımı, ekonomik aktiviteyi canlandırmaya çalışırken satın aldığı 5 trilyon Euro'luk tahvil stokunu azaltmak olacak ve bu da firmaların ve hükümetlerin borçlanmasını daha pahalı hale getirecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ECB, "Mart 2023'ün başından itibaren, varlık satın alma programı (APP) portföyü ölçülü ve öngörülebilir bir hızda düşecek" açıklamasını yaptı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow