SON DAKİKA | AYM'den "3600 ek gösterge" düzenlemesine ilişkin iptal kararı
Anayasa Mahkemesi, devlet memurlarının 3600 ek göstergeden yararlanmasını sınırlayan ve "15 Ocak 2023'ten önce atanmış olma" koşulunu içeren düzenlemeyi iptal etti.
Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan karara göre, Ankara 18. İdare Mahkemesi, genel idare hizmetleri sınıfında yer alan memurların 3600 ek göstergeden yararlanmasını sınırlayan düzenlemenin iptali için dava açtı. Dava dilekçesinde, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na 2022’de eklenen geçici 47. maddenin “bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce” ibaresinin Anayasa’ya aykırı olduğu savunuldu.
Başvuruda, 15 Ocak 2023 öncesi ve sonrası atananlar arasında farklı uygulamanın makul ve haklı bir sebebe dayanmadığına dikkat çekildi.
AYM, düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olduğuna hükmederek iptaline karar verdi. İptalin, 6 ay sonra yürürlüğe gireceği belirtildi.
⚖️ KARARIN GEREKÇESİ
AYM kararında, 657 sayılı Kanun’un bazı devlet memurlarının ek göstergeden yararlanmasını düzenlediği ve bu hakkın yalnızca 15 Ocak 2023 öncesi atananlara tanındığı vurgulandı.
Kararda, farklı muamelede bulunmanın nesnel ve makul bir temele dayanmadığı, dolayısıyla mesleğe başlama tarihine göre uygulanan ayrımın eşitlik ilkesine aykırı olduğu belirtildi. Bu durumun, mülkiyet hakkı bağlamında da Anayasa’ya aykırılık teşkil ettiği ifade edildi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Bireysel emeklilikte 1,4 Trilyon TL fon! Yüksek getiri için ne yapmalı?
Türkiye, Tesla için kurtarıcı oldu! Model Y dakikalar içinde tükendi...
Emlak vergisi ödemelerinde son hafta! Kimler muaf, kimler ödeyecek?
Gram altın 4.200 TL seviyesinde! Yıl sonu için sürpriz tahminler
Konut fiyatlarında şeffaflık dönemi: 81 ile devreye girecek! 'Spekülasyona son’: Değer haritaları geliyor...