hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Son dakika! ECB'den tarihi faiz hamlesi! 75 baz puan daha artırdı

    Son dakika ECBden tarihi faiz hamlesi 75 baz puan daha artırdı
    expand

    ECB politika faizini 75 baz puan artırarak sıkılaştırmada üst üste ikinci faiz hamlesini gerçekleştirdi. Banka ilk kez bu boyutta bir faiz artırımı gerçekleştirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avrupa Merkez Banaksı (ECB) faizleri 75 baz puan artırdı. Bu artışla, Euro kullanan 19 ülkede kilit faiz oranı Kasım 2011'den bu yana en yüksek seviye olan yüzde 1,25'e çıkarıldı.

    ECB yaptığı açıklamada, "Fiyat baskıları ekonomi genelinde güçlenmeye ve genişlemeye devam etti ve enflasyon yakın vadede daha da yükselebilir" dedi. ECB, hamlenin enflasyona karşı önden yükleme olduğunun altını çizlerken daha fazla faiz artırımının da muhtemel olduğunu söyledi.

    ECB, "Önümüzdeki birkaç toplantıda Yönetim Konseyi, talebi azaltmak ve enflasyon beklentilerinde kalıcı bir yukarı yönlü kayma riskine karşı koruma sağlamak için faiz oranlarını daha da artırmayı bekliyor." ifadelerini kullandı.

    LAGARDE: ZAYIF EURO ENFLASYONU YUKARI ÇEKİYOR

    Öte yandan banka, enflasyon tahminlerini bir kez daha yükselterek 2023 görünümünü yüzde 3,5'ten yüzde 5,5'e artırdı ve 2024 oranını yüzde 2'lik hedefinin üzerine çıkarak yüzde 2,3'e yükseltti.

    Karar sonra ECB Başkanı Christine Lagarde, gaz tedarikindeki bozulmanın ekonomik yavaşlamaya katkı sağladığını belirtirken "Zayıf euro da enflasyonu yukarı çekiyor" açıklaması yaptı. Lagarde, enflasyon baskısını azaltmayı amaçladıklarını belirterek faiz artırımlarına devam mesajı verdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow