hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Son dakika! Euro Bölgesi çift haneli enflasyonla tanıştı

    Son dakika Euro Bölgesi çift haneli enflasyonla tanıştı
    expand

    Son dakika! Euro bölgesinin enflasyon oranı Eylül ayı verileriyle ilk kez yüzde 10'a ulaştı. Son aylarda enflasyonda üst üste rekor seviyeler gören bölge, böylece gıda ve enerji fiyatlarının öncülüğünde ilk kez çift haneli enflasyonla tanıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avrupa İstatistik Ofisi Eurostat'ın verilerine göre, Euro Bölgesi enflasyonu Eylül ayında bir yıl öncesine kıyasla yüzde 10 oranında arttı. Piyasanın tahmini yüzde 9,7'ydi.

    Ağustos'taki veri yüzde 9,1 iken tırmanışı körükleyen enerjinin geçen yılın aynı ayına göre yüzde 40,8 ve gıda, alkol ile tütün fiyatlarının da yıllık bazda yüzde 11,8 arttığı açıklandı.

    Bloğun en büyük ekonomileri arasında en yüksek enflasyon oranını Almanya kaydederken, onu İtalya, İspanya 'da ve Fransa takip etti.

    Baltık ülkeleri, sırasıyla Estonya, Litvanya ve Letonya'daki yüzde 24,2, yüzde 22,5 ve yüzde 22,4'lük enflasyon oranlarıyla en ciddi şekilde etkilenen ülkeler olmaya devam etti.

    En son rakamlar, AB enerji bakanlarının Brüksel'deki yüksek elektrik fiyatlarını azaltmak için olağanüstü bir toplantıda anlaşmaya varmalarından hemen sonra yayınlandı.

    Bunlar arasında zorunlu bir elektrik talebi indirimi, gaz dışı elektrik üreticilerinin (aynı zamanda marjinal üreticiler olarak da bilinir) gelirlerinin üst sınırı ve fosil yakıt üreticilerinden elde edilen sözde aşırı kârların ele geçirilmesi yer alıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow