hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    SON DAKİKA: TCMB faiz kararını açıkladı

    SON DAKİKA: TCMB faiz kararını açıkladı
    expand

    Son dakika haberi! Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası politika faizi oranını 100 baz puan düşürdü. 1 hafta vadeli repo faizi oranı yüzde 13 oldu. Merkez Bankası, yüksek küresel enflasyonun enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkilerinin yakından izlendiğini belirterek alınan indirim kararıyla ulaşılan düzeyin yeterli olduğunu bildirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Merkez Bankası (TCMB) 1 hafta vadeli faiz oranında 100 baz puan indirim kararı aldı. Böylece 2022 yılının ilk faiz indirimi gerçekleşti. Merkez Bankası yılın 8. Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizi oranını yüzde 13 seviyesine çekti.

    Merkez Bankasının karar metninde "Kurul, politika faizinin 100 baz puan düşürülmesine karar vermiş, mevcut görünüm altında güncellenen politika faiz düzeyinin yeterli olduğunu değerlendirmiştir." ifadesi yer aldı. Metinde, yılın başındaki güçlü büyümenin dış talebin de olumlu etkisiyle ikinci çeyrekte de sürdüğüne dikkat çekildi.

    TCMB, istihdam artışına katkı veren sektörler dikkate alındığında büyüme dinamiklerinin yapısal kazanımlarla desteklenmekte olduğu belirtilirken büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payının arttığı ve turizmin cari işlemler dengesine beklentileri aşan güçlü katkısının devam ettiği vurgulandı.

    LİRALAŞMA STRATEJİSİNE DEVAM VURGUSU

    TCMB karar metninde şöyle denildi:

    "Fiyat istikrarının sürdürülebilir bir şekilde kurumsallaşması amacıyla TCMB’nin tüm politika araçlarında kalıcı ve güçlendirilmiş liralaşmayı teşvik eden geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci devam etmektedir. Değerlendirme süreçleri tamamlanan kredi, teminat ve likidite politika adımları para politikası aktarım mekanizmasının etkinliğinin güçlendirilmesi için kullanılmaya devam edilecektir."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda yüzde 5'lik enflasyon hedefine ulaşılıncaya kadar tüm araçlarda liralaşma stratejisine devam edileceğinin vurgulandığı metinde "Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artış eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için uygun zemin oluşacaktır." ifadesi kullanıldı.

    'ENFLASYONDA PİYASANIN PARA ARZI BEKLENTİSİ BELİRLEYİCİDİR'

    CNN Türk canlı yayınına katılan Ekonomist Nejat Özonay Türkiye'de yüksek faizin enflasyonu artırdığını belirtti. Özonay, "Türkiye'de vadeli satım çok yaygındır. Vade farklarının artması demek maliyet enflasyonunun artması demektir. Bu bakımdan faizlerin artması demek maliyet enflasyonunun artması demektir" dedi.

    Beykoz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Alçın Merkez Bankası'nın temel görevinin enflasyon oranını düşürmek olduğunu belirterek "Enflasyon üzerinde esas belirleyici olan piyasanın, firmaların ve hane halkının geleceğe dönük olarak para arzının ne yönde değişeceği noktasındaki beklentisidir" dedi.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow