hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    SVB bu yüzden batmıştı! ABD'li borçverenler olası tehlikeye karşı hazırlanıyor

    SVB bu yüzden batmıştı ABDli borçverenler olası tehlikeye karşı hazırlanıyor
    expand

    Silicon Valley Bank'ın iflas etmesinden sonra bankalar olası bir banka hücumuna karşı hazırlanma amacıyla Fed'den 165 milyar dolarlık rekor borç aldı. Peki banka hücumu nedir? İşte ayrıntılar...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fed istatistikleri, ABD bankalarının son iki hafta içinde iki Fed tesisinden toplam 164,8 milyar dolarlık kredi aldığını gösterdi. Bu, borç verenlerin Silikon Vadisi Bankası'nın çöküşünün ardından banka tasfiyesi durumunda likiditeyi durdurmak için acele etmesiyle geldi.

    Verilere göre, ABD'li borç verenler 15 Mart'ta sona eren haftada iskonto penceresinden bir önceki haftaya göre 4,58 milyar dolardan 152,85 milyar dolar borçlandı. Tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşan rakam, 2008 mali krizini de aşarak bir rekor kırdı.

    Borçlanma, Fed'in bankalara 90 güne kadar güvenli teminat karşılığında kredi şeklinde likidite sağladığı bir araç olan Fed'in iskonto penceresi aracılığıyla geldi. ABD'li borç verenler ayrıca, SVB'nin çöküşünün ardından başlatılan ve bir yıla kadar fonlamanın mevcut olduğu bir imkan olan Fed'in Banka Vadeli Finansman Programı aracılığıyla 11.9 milyar dolarlık kredi daha aldı.

    EN BÜYÜK ALTI BANKA 165 MİLYAR DOLAR KAYBETTİ

    Financial Times, bu haftanın başlarında, en büyük altı Wall Street bankasının, 2008'den bu yana ABD'deki en büyük banka iflasının ardından, bu ay piyasa kapitalizasyonlarında yaklaşık 165 milyar dolar, yani toplam değerlerinin yaklaşık yüzde 13'ünü kaybettiğini bildirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Geçtiğimiz hafta Kaliforniya merkezli kripto odaklı Silvergate ve teknoloji ve startup sektörlerine odaklanan SVB'nin ABD finans otoriteleri tarafından kapatılması sektörde krize yol açtı. Bunu, New York merkezli Signature Bank'ın tasfiyesi takip etti.

    Peşi sıra First Republic Bank ve diğer ABD'li borç verenler olası banka hücumlarına hazırlık yaparak para topladı.

    Fed'in raporu, fon sağlayan bankaların tam sayısını veya kurumların kimliğini belirtmedi. Bu arada, ABD'li büyük bankacılık şirketleri herhangi bir ödeme gücü sorunu yaşadıklarına dair herhangi bir işaret vermedi.

    Bu haftanın başlarında ABD Başkanı Joe Biden, Amerikan bankacılık sisteminin güvende kalacağına ve hükümetin onu tam anlamıyla bir krize karşı korumak için "ne gerekiyorsa" yapacağına dair güvence verdi.

    BANKA HÜCUMU NEDİR?

    Banka hücumu, bir bankanın veya başka bir finans kurumunun çok sayıda müşterisinin, bankanın ödeme gücüyle ilgili korkuları nedeniyle aynı anda mevduatlarını çekmesidir. Daha fazla insan fonlarını çektikçe, temerrüde düşme olasılığı artar ve bu da daha fazla insanın mevduatlarını çekmesine neden olabilir. Aşırı durumlarda, bankanın rezervleri para çekme işlemlerini karşılamak için yeterli olmayabilir. Sonuç olarak SVB örneğindeki gibi banka batabilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow