Swap işlemi nedir?

Dövizdeki dalgalanmaların ardından BDDK swap işlemlerine sınırlama getirdiğini açıkladı. Peki swap işlemi nedir?
Tarafların faizi ya da döviz cinsini değiştirmek suretiyle yaptıkları takas sözleşmesidir. Faiz Swap'ı ile iki taraf da, daha düşük faizli kredilere erişebilmek için ana para dışında faizi takas ederler.
Kur Swap'ında taraflar önceden anlaştıkları oran ve koşullarda belirli bir döviz tutarını değiştirirler.
Bir swap işleminde karşılıklı iki döviz cinsi el değiştirebildiği gibi, aynı para cinsinden faiz oranları da değiştirilebilmektedir. Ayrıca hem döviz türlerinin hem de faiz oranlarının karşılıklı el değiştirdiği swap sözleşmeleri vardır.
Bunların dışında herhangi bir döviz cinsinin faizi ile menkul kıymetin veya emtianın el değiştirdiği swap işlemleri de mevcuttur. İlave olarak taşınan dayanak varlığın her türlü riskinin el değiştirmesine imkan veren swaplar da mevcuttur.
Swap işlemelerinde bazı durumlarda ana para hareketi ile işleme konu olan dayanak varlığın değiş tokuşu olmaz.
Swaplar fx swaplar, faiz oranı swapları (IRS), çapraz döviz swapları (CCS), emtia swapları, pay (hisse senedi) swapları, toplam getiri swapları (TRS), varyans swaplar, kredi temerrüt swapları (CDS) olarak çeşitlenebilirler.
Swaplar tezgah üstü finansal piyasalarda işlem görürler. Ancak 2007-09 yılları arasında yaşanan global finans krizinden sonra regülatörler bu işlemlerin organize finansal piyasalarda yapılması konusunda baskı yapmaktadırlar.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Tüm zamanların ocak-nisan rekoru kırıldı! Yatırımcının yeni gözdesi konut mu?
Kripto para devi Coinbase’a 400 milyon dolarlık şok!
Merkez Bankası merakla beklenen Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarını yayımladı! İşte dolar, enflasyon, büyüme ve faiz tahmini
Deprem sonrası İstanbul’da yeni konut haritası: Kuzey ilçelere yoğun ilgi
BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU 16 MAYIS: Bu Cuma BİM’de neler indirimde? BİM Aktüel haftanın fırsatları!