hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Temerrüt faizi ne demek? Temerrüt faizi anlamı...

    Temerrüt faizi ne demek Temerrüt faizi anlamı...
    expand

    Temerrüt faiziyle ilgili detaylar gündemden kaynaklı olarak zaman zaman aratılan kelimeler arasında yer alıyor.  Temerrüt faizi, borcun ödeme tarihinde ödenmemesi durumunda, alacaklının uğradığı zararı karşılamak amacıyla borçludan talep edilen bir faiz türüdür. Basit bir ifadeyle, bir borçlunun borcunu zamanında ödememesi durumunda, bu gecikme süresi için alacaklıya ödenen ekstra miktardır. İşte detaylar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Temerrüt faizi, ekonomik yaşantımızda sıkça karşılaştığımız bir kavramdır. Ödemesi gereken bir borcu belirlenen süre içinde ödemeyen borçlu için söz konusu olur. Temerrüt faizi borç-alacak ilişkilerinde, borcunu zamanında ödemeyen bir borçlunun alacaklıya karşı sorumlu olduğu ekstra bedelin adıdır. Hem tüketici hakları hem de ticari ilişkiler açısından büyük bir öneme sahiptir. Peki, bu faiz türü neden gereklidir ve nasıl işler? İşte temerrüt faizi hakkında genel bir giriş...

    Birçok ülkede, tüketici hakları ve ticari ilişkilerle ilgili yasal düzenlemelerde temerrüt faizine ilişkin oranlar ve kurallar belirlenmiştir. Ayrıca, taraflar arasındaki sözleşmelerde de temerrüt faizi oranı ve uygulama koşulları belirtilebilir. Temerrüt faizinin amacı, borçluyu zamanında ödeme yapmaya teşvik etmek ve alacaklının gecikmeden dolayı uğradığı maddi zararı telafi etmektir. Birçok ülkede temerrüt faizine ilişkin yasal sınırlamalar bulunmaktadır.

    Temerrüt faizi nedir?

    Temerrüt, herhangi bir sebebe dayanmaksızın borçları ödememekte direnme anlamına gelmektedir. Borçlunun borcunu yerine getirmekte gecikmesi durumunda ödenmesi gereken faiz. Esas olarak temerrüt faizi, gecikme faizi ile aynı anlamda değildir. Çok basit olarak anlatmak gerekirse, temerrüt faizi, gecikme faizinden sonra gelen bir aşamadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kredi anaparasının kapaması ya da kredi taksitinin ödeme günü geldiğinde, borçlu bu ödemeyi geciktirirse ertesi günden itibaren öncelikle gecikme faizi işletilir. Yasa çerçevesinde, sözleşme ile belirlenen süre aşılıp da takip durumu ortaya çıktığında, temerrüt faizi işletilmeye başlanır. temerrüt faizi, gecikme faizine göre daha yüksek oranlarda belirlenen bir tür ceza tahakkukudur.

    Temerrüt Faizi Nasıl Uygulanır?

    Belirlenen Tarihte Ödeme Yapılmazsa: Eğer bir borç, sözleşmede veya faturada belirtilen tarihte ödenmezse, bu tarihten itibaren temerrüt faizi işlemeye başlar.
    Faiz Oranı: Temerrüt faizi oranı, yasal düzenlemelerle belirlenen bir üst sınırı aşmamak kaydıyla taraflar arasında serbestçe belirlenebilir. Ancak, taraflar arasında bir oran belirlenmemişse, yasal olarak belirlenen temerrüt faizi oranı uygulanır.
    Hesaplama: Temerrüt faizi, borcun ana miktarı üzerinden günlük olarak hesaplanır ve gecikilen her gün için borç ana miktarına eklenir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow