hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tüketici Güven Endeksi açıklandı

    Tüketici Güven Endeksi açıklandı
    expand

    Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, yüzde 5.8 düşerek, Mart ayındaki 58.2 düzeyinden Nisan ayında 54.9'a geriledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Anket sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi 0-200 aralığında değer alabiliyor. Tüketici güven endeksinin 100'den büyük olması tüketici güveninde iyimser durumu,100'den küçük olması tüketici güveninde kötümser durumu gösteriyor.

    Gelecek 12 aylık döneme ilişkin hanenin maddi durum beklentisi Mart ayındaki 78.6 düzeyinden, Nisan ayında yüzde 7.8 düşüşle 72.5'e geriledi.

    Gelecek 12 aylık döneme ilişkin genel ekonomik durum beklentisi Mart ayındaki 75.6 düzeyinden, Nisan ayında yüzde 1.1 düşüşle 74.8'e geriledi.

    Gelecek 12 aylık döneme ilişkin işsiz sayısı beklentisi endeksi Mart ayındaki 57.6 düzeyinden, Nisan ayında yüzde 6.7 düşüşle 53.8'e geriledi.

    Gelecek 12 aylık döneme ilişkin tasarruf etme ihtimali endeksi ise Mart ayındaki 21.2 düzeyinden, Nisan ayında yüzde 13.1 azalıp, 20'nin de altına inerek 18.4'e geriledi.

    Aylık tüketici eğilim anketi ile tüketicilerin maddi durum ve genel ekonomiye ilişkin mevcut durum değerlendirmeleri ile gelecek dönem beklentileri, harcama ve tasarruf eğilimleri ölçülüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tüketici eğilimine ilişkin endekslerden, tüketimin finansmanı amacıyla borç kullanma ihtimali endeksinin artması iyimser durumu, azalması ise kötümser durumu gösteriyor.

    Benzer şekilde tüketici fiyatlarının değişimine ilişkin düşünce ve beklenti endekslerinin artması tüketici fiyatlarında düşüş düşüncesini/beklentisini, azalması ise tüketici fiyatlarında artış düşüncesini/ beklentisini gösteriyor. (Grafik)

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow