hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu uyardı!

    Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu uyardı
    expand

    Ocak ayında başlayan fiyat sabitleme kampanyası çok sayıda markete ve sektöre yayılmıştı. Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu bazı marketlerin fiyat artışı yapmaya devam ettiklerini söylüyor. Peki böyle bir durumda tüketici ne yapmalı? İşte detaylar...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fiyat sabitleme kampanyasına birçok sektör dahil olmuştu ancak bazı marketler belirli ürünlerdeki fiyat artışına devam etti. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu şu ifadeleri kullandı:

    “Sabit fiyat uygulamasını bazı marketlerin devam ettirdiğini gördüm. Bir market 2 bin üründe şubat ayında etiketleri değiştirmedi. Lakin bazı temel gıda ve temizlik ürünlerinde fiyatların yerinde durmadığını tespit eden tüketiciler bu konuda da destek bekliyorlar.

    ‘TÜKETİCİLER SABİT FİYAT BEKLİYOR’

    Yani zeytin, peynir, bakliyat gibi temel gıda ürünlerinin tuvalet kağıdı, bebek bezi, deterjan tipi ihtiyaç ürünlerinin de fiyatlarının bir süre daha sabit tutulması noktasında tüketicilerin beklentileri var.

    Bu beklentiye olumlu yaklaşan satış noktaları ve zincir marketler elbette tüketicinin tercihi oluyor. Bilinçlenen tüketici fiyatları yükselten noktalardan alışveriş yapmaktan kaçınıyorlar.

    Tüm bunların yanı sıra global ölçekte petrol ve enerji fiyatlarının düşme trendinde oluşu, örneğin doğal gazda 5 ay önce 10 dolar olan fiyatın yüzde 75 azalarak 2.5 dolara düşmesi, böylelikle doğal gazın son 20 yıl içindeki en düşük seviyeye gelmesi emtia fiyatlarındaki artışı da engellemiştir.
     
    ‘İNDİRİMLERİN UZATILMASI YERİNDE OLACAK’

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu nedenle sabit fiyat uygulamasının ve indirimlerin uzatılması yerinde olacaktır. Bu uygulamadan uzak duran kurumlar ve satıcılar tüketicilerin de alışveriş yapmaktan kaçınacakları satış noktaları olacaktır.

    ‘2 AY DAHA UZAMASINI BEKLİYORLAR’

    Tüketiciler sabit fiyat uygulamasının 2 ay daha uzamasını bekliyorlar. Asgari 2 ay daha mart sonuna kadar sabit fiyat uygulamasının uzatılması beklenmektedir.

    ‘ÜRETİCİ VE TEDARİKÇİLER DE İNDİRMELİ’

    Bu uygulamayı sürdürenler tüketicilerin tercihi olacaktır. Etiketleri her hafta değiştirip zam yapanlar ise tüketicilerin kara listesine girecektir. Bu noktada işaret etmek isteriz ki üretici ve tedarikçiler de fiyat indirimine gitmeli, en azından kesinlikle fiyat artışı yapmamalıdırlar.

    -Bazı marketler fiyatlarını sabitlediklerini söylemelerine rağmen hala artış yapıyorlar? Böyle bir durumda tüketiciler ne yapmalıdır?

    ‘FİYATI 100 LİRADAN 130 LİRAYA ÇIKTI’

    Zeytinde bu yapılıyor. Bugün asgari fiyatı 100 liradır. 100 lira 130 lira bandına çıktı. Süt ürünleri, et ürünleri, şampuan, gazlı içecekler, bisküvi, çikolata gibi ürünlerde fiyat artışları görüldü. Ortalama yüzde 30 civarında artışlar oldu. Örneğin sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş et ürünlerinde, kıyma fiyatında artışlar gözlendi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bazı perakende satış noktaları tedarikçilerin fiyat artış bilgisi kendilerine ulaşır ulaşamaz hem mağazalarda hem de depolarda fiyatları artırıyorlar. Oysa tedarik ettiği fiyattan belirlediği satış fiyatını değiştirmezse tedarikçinin veya üreticinin zamlı fiyatla piyasaya sürdüğü ürünlerin satışı mümkün olmayacak.

    O fiyatlar doğal olarak gerileyecektir. Bir markette 10 liraya gördüğünüz ürünü bir başka market 13 liraya satıyorsa onu almazsınız. Böylelikle zam yapanın malı elinde kalır fiyatı indirmesi gerekir.

    ‘FİYAT DEĞİŞİM TARİHİNE DİKKAT ETSİNLER’

    Tüketiciler etiketlerde yasal olarak bulunması zorunlu olan fiyat değişim tarihlerine dikkat etsinler, yani artık gıda ürünlerinin sadece son tüketim tarihi değil fiyat değişiklik tarihi de önem arz etmektedir. Böylelikle kimlerin hangi tarihlerde fiyat değiştirdiklerini görebilme imkanına kavuşacaklardır.”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow