hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tüm piyasaların gözü ABD enflasyonunda! Ekonomistlerden korkutan tahmin

    Tüm piyasaların gözü ABD enflasyonunda Ekonomistlerden korkutan tahmin
    expand

    Tüm dünyadan ekonomi çevrelerinde gözler bugün açıklanacak ABD enflasyonuna çevrildi. Bütün önlemlere rağmen tüketici fiyatlarının Ekim ayında güçlenmeye devam etmesi bekleniyor. Yukarı yönlü sürpriz, Fed'den gelecek daha yüksek faiz oranları riskini artırabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD enflasyonu bugün açıklanacak. Ekim verilerinde yine bir başka tahminin üzerinde okuma, Fed'in dik faiz yokuşunu yeniden gündeme getirip artırımlarda vites düşürme beklentilerini azaltabilir.

    Ekonomistler, tüketici fiyat endeksini ve gıda ve enerjiyi hariç tutan temel ölçüyü, her ikisi de yıllık bazda soğutulur, ancak oranlar hala kalıcı ve yüksek enflasyonla tutarlı olarak öngörüyor. Genel TÜFE'nin Haziran ayından bu yana en yüksek oranda arttığını tahmin ediyor.

    The Wall Street Journal'ın anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, enflasyon oranı Eylül ayındaki yüzde 0,4'lük artışın ardından geçen ay muhtemelen yüzde 0,6 arttı.

    Bloomberg tahmini de benzer. Enflasyon aylık bazda yüzde 0,6 arttığında yıllık yüzde 7,9'a gelecek -ki bu da geçen ay gelen verinin sadece yüzde 0,1 aşağısı. Ancak korkulan enflasyonun beklentilerin üzerinde gelmesi. Bu durumda yıllık oranın 4 ay sonra yeniden artışa geçmesi masada.Tüm piyasaların gözü ABD enflasyonunda Ekonomistlerden korkutan tahmin

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Benzin fiyatları, yaz ortasından bu yana manşetteki manşetteki düşüşün ardından dört aydır ilk kez yükseldi.

    ENFLASYONUN 'ÇEKİRDEĞİ'

    Fed, temel enflasyon eğilimlerini daha iyi anlamak için benzin ve gıda fiyatlarını çıkarmayı tercih ediyor. Fed'in baktığı bu veri, önceki aydaki artışın bir tık altında, yüzde 0,5 oranında yükseliyor.

    Bu verinin 40 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 6,6'dan yüzde 6,5'e düşmesi muhtemel.

    Fed gaz ve yiyecekleri görmezden gelmiyor. Bunların, hanelerin çok para harcadığı temel ürünler olduğunu biliyor, ancak bu fiyatlar, geçen bir buçuk yılda gazda olduğu gibi, genellikle hızla yükseliyor ve düşüyor.

    HARCAMALARIN MALİYETİ

    Giyim, beyaz eşya ve yeni ve kullanılmış araba gibi mal fiyatlarındaki artışlar yazdan bu yana yavaşlayarak enflasyon baskılarını hafifletmeye yardımcı oluyor.

    Genel mal enflasyonu, eksi gıda ve enerji, yedi ay öncesine göre yarı yarıya hızlı bir şekilde Eylül ayı itibarıyla yıllık yüzde 6,6 oranında arttı.

    HİZMETLER DAHA PAHALI

    Yine de, enerjiyi atlayan hizmetlerin maliyeti, 2021'in sonundaki %4'ten daha düşük bir yıllık hızdan yüzde 6,7'ye yükseldi.
    Hizmetler - perakende, seyahat, eğlence, sağlık, finans ve benzeri - ekonominin mallardan daha büyük bir bölümünü temsil ettiği için bu Fed için büyük bir sorun oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu aynı zamanda artan ücretlerin enflasyon baskılarına eklendiği yerdir. Ücretler, üreticilere kıyasla hizmet şirketlerinin maliyetinde büyük bir paya sahip.Tüm piyasaların gözü ABD enflasyonunda Ekonomistlerden korkutan tahmin

    FED NE YAPACAK?

    Piyasalar yarım puana doğru daha fazla eğilse de, Fed'in gelecek ayki toplantısında bu, faiz oranlarında üst üste beşinci kez 75 baz puanlık bir artışın masada kalması anlamına geliyor. Ayrıca yükselen fiyatlar, Fed'i gelecek yıl yetkililerin birkaç ay önce öngördüğünden daha yüksek bir zirve oranı görmeye itti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Her iki durumda da, hala sıkı bir işgücü piyasası, bu haftaki ara seçimlerde önemli bir faktör olan enflasyon için önümüzdeki aylarda nispeten yavaş bir düşüşün muhtemel olduğunun altını çiziyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haber adv-arrow