hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tüm şokların anası! Dünyaya 'ABD borçları' uyarısı

    Tüm şokların anası Dünyaya ABD borçları uyarısı
    expand

    Dünya finansı giderek büyüyen bir odağa dönüşen ABD borç krizi ile karşı karşıya. Son iki hafta içinde hızla yoğunlaşa açıklamalara yenileri eklendi. Bu kez IMF sözcüsü ve Hollanda Merkez Bankası Başkanı ayrı ayrı konuşmalarında olabilecekler konusunda uyarılarını yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünya, ABD'nin borç limiti krizini pürdikkat takip ediyor. Hollanda Merkez Bankası Başkanı Klaas Knot, ABD’nin kredi temerrüde düşmesinin ‘tüm şokların anası’ olacağını söylerken IMF Sözcüsü Julie Kozack da ABD'nin temerrüde düşmesinin dünya çapında 'ciddi yansımaları' olacağı konusunda uyardı.

    ABD Kongresi, iki meclisin federal hükümetin borç almasına izin verdiği maksimum para miktarını ifade eden borç limiti konusunda bir uzlaşma bulmaya çalışıyor. Demokrat liderler sınırın yükseltilmesini istiyor, ancak Cumhuriyetçi milletvekilleri herhangi bir şey onaylanmadan önce harcama kesintilerinin kararlaştırılması çağrısında bulundu.

    ABD Hazine Bakanı Janet Yellen bu ayın başlarında anlaşma olmazsa dünyanın en büyük ekonomisinin 1 Haziran’a kadar temerrüde düşme riskiyle karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulunurken, anlaşma için zaman daralıyor.

    Japonya’daki bir G-7 toplantısının oturum aralarında konuşan Finansal İstikrar Kurulu’nun da başkanı olan Knot, ABD’nin olası bir temerrüde düşmesinin “oynaklık yaratacağını ve bu oynaklığın kesinlikle hoş karşılanmayacağını” söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Klaas Knot, CNBC’ye verdiği demeçte, “Bankaların bu tür şoklarla başa çıkabilmeleri için dirençli olmaları gerekiyor. Bir ABD kredi temerrüdü elbette tüm şokların anası olacaktır, bu nedenle bu finansal sistemin bu şoklarla başa çıkmak zorunda kalmayacağını umduğumuz konusunda hemfikir olalım, ancak şimdiye kadar finansal kurumların ödeme gücünü ve likiditesini önemli ölçüde güçlendirdik. diye konuştu.

    IMF: SON BİRKAÇ YILIN ŞOKLARINA KATKIDA BULUNUR

    Uluslararası Para Fonu (IMF) sözcüsü Julie Kozack bir brifingde, ABD'nin temerrüde düşmesinin olası sonuçları arasında daha yüksek faiz oranları ve daha geniş bir istikrarsızlık yer alacağını söyledi.

    Demokratları ve Cumhuriyetçileri yaklaşan borç tavanı konusunda bir fikir birliğine varmaya çağıran IMF sözcüsü Julie Kozack bir brifingde, ABD'nin temerrüde düşmesinin olası sonuçları arasında daha yüksek faiz oranları ve daha geniş bir istikrarsızlık yer alacağını söyledi. Kozack, bunun, Covid-19 salgını ve Ukrayna'daki savaş da dahil olmak üzere son birkaç yılın şoklarına katkıda bulunacağını belirtti.

    ABD'deki tartışmaların küresel ekonomi için çok zor bir dönemde yaşandığına dikkat çeken Kozack, “Değerlendirmemiz, ABD'nin borcunun temerrüde düşmesi durumunda bunun yalnızca ABD için değil, küresel ekonomi için de çok ciddi yansımaları olacağı yönünde. Ve ABD'deki tarafları bu konuyu acilen ele almak üzere bir fikir birliğine varmak için bir araya gelmeye şiddetle teşvik ediyoruz." diye konuştu. 

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow