Türk Bayraklı gemilere Hürmüz Boğazı ve İran limanlarında en üst seviye güvenlik uygulaması

Türk Bayraklı gemilere Hürmüz Boğazı ve İran limanlarında en üst seviye güvenlik uygulaması
expand

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İsrail ve İran arasında artan gerilim sonrası Türk bayraklı gemilere yönelik yeni güvenlik tedbirlerini duyurdu. Bakan, Hürmüz Boğazı’nda seyir yapan ve İran limanlarına uğrayan Türk gemilerinin güvenlik seviyesinin “3” olarak güncellendiğini açıkladı.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Yazılı açıklamada Uraloğlu, söz konusu kararın 17 Haziran 2025 itibarıyla uygulamaya alındığını belirtti. Uluslararası Gemi ve Liman Tesisleri Güvenlik Kodu (ISPS) çerçevesinde, bu seviye en yüksek güvenlik alarmı anlamına geliyor. Bakan, alınan kararın, olası tehditlere karşı önleyici tedbirlerin zamanında alınabilmesi için kritik önemde olduğunu vurguladı.

GEMİYE ERİŞİM VE MALZEME TESLİMATINA SIKI DENETİM

Uraloğlu, seviye 3 kapsamında uygulanacak güvenlik önlemleri hakkında şu bilgileri verdi:

Gemiye erişim tek ve kontrollü noktadan sağlanacak.

Malzeme, kumanya gibi teslimatlar kapsamlı şekilde aranacak, sınırlandırılabilecek ya da tamamen reddedilebilecek.

Yükleme ve tahliye işlemleri durdurulabilecek.

Yalnızca yetkili kişiler gemiye giriş yapabilecek.

SINIRLI ALANLAR BELİRLENEBİLECEK, ELEKTRONİK GÖZETİM ARTACAK

Bakan ayrıca, gemi kaptanlarının gemideki sınırlı alanlara yönelik güvenlik seviyesini artırabileceğini, gerekirse yeni yasaklı alanların tanımlanabileceğini belirtti.

Ek olarak:

Gemi çevresi tamamen aydınlatılacak.

Tüm gözetim kameraları ve ekipmanları aktif tutulacak.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Güvenlik kayıt süresi azami düzeye çıkarılacak.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow