20 ton hastalıklı et neden 5 ay sonra imha edildi?

Et ve Süt Kurumu (ESK), Bosna Hersek’ten ithal edilen 20 ton hastalıklı etin imha sürecine neden 5 ay sonra başlandığını açıkladı. ESK'dan yapılan açıklamada, “Sonuçların olumsuz çıktığı ithalatçı firmaya resmi yazı ile bildirilmiştir. Ancak ithalatçı firmanın imhaya itiraz etmesi ve yasal prosedürleri işletmesi nedeniyle süreç uzamıştır." ifadeleri kullanıldı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı aracılığıyla Bosna Hersek’ten ithal edilen 20 ton sığır karkas etinde insan sağlığına zararlı bakterilerin olduğu ortaya çıktı. Etlerin laboratuvar incelemesinin sonuçları beklenmeden piyasaya sürüldüğü öne sürüldü. 29 Ağustos’ta hastalık tespit edilmesine karşın imha yazısının ESK imzasıyla beş ay sonra, 5 Ocak 2018’te yazıldığı belgelendi. ESK ise ‘bakteri iddiasını’ doğrulamış ancak etlerin ‘piyasaya sürülmediğini’ belirtti.
Habertürk’ten Esra Nehir’in haberine göre, ESK bu defa da imha sürecine neden beş ay sonra başlandığını açıkladı.
ESK’nın açıklamasında, “Sonuçların olumsuz çıktığı ithalatçı firmaya resmi yazı ile bildirilmiştir. Ancak ithalatçı firmanın imhaya itiraz etmesi ve yasal prosedürleri işletmesi nedeniyle süreç uzamıştır” denildi. Açıklamada etlerin imhasının tek bir tesiste, yani Erzincan Kombinası’nda bulunan rendering tesislerinde yapılabildiği kaydedildi.
Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hastalıklı etleri yiyen 309 kişinin zehirlendiği iddialarını da yanıtlayan ESK, “Söz konusu hastaneye de hastaneye yemek tedarik eden firmaya da et satışımız yok. İddialar asılsızdır” diye konuştu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
2025 FİTRE ÜCRETİ: Fitre Ne Zamana Kadar Verilir? 2025 Ramazan günlük fitre ne kadar? Fitre nasıl hesaplanır?
Osmanlı'dan beri sürdürülüyor! ZİMEM DEFTERİ GELENEĞİ! 9 defteri satın aldılar, 300 bin TL ödediler...
2025 Enflasyon Tahmini Açıklandı! TMCB Enflasyon Tahmini Ne Oldu? TÜİK Enflasyon Oranları
TOKİ ARSA SATIŞI BAŞVURULARI 2025: TOKİ Arsa Satışı Ne Zaman, Arsalar Ne Kadar? İşte Başvuru Şartları
NET ASGARİ ÜCRET 2025 NE KADAR? Asgari Ücrete Zam Mı Geliyor? Asgari Ücret Ara Zam Oranı Belli Oldu Mu? Bakan Işıkhan Açıkladı!