hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    22 yıllık dev ortada bıraktı

    22 yıllık dev ortada bıraktı
    expand

    22 yıl önce Manisa'da 55 araçlık filoyla kurulan zamanla 24 bin araçlık bir deve dönüşen Fleetcorp AŞ faaliyetlerini durdurma kararı alınca ardında birçok mağdur bıraktı. Ortada kalan galericiler Etiler'de bulunan merkez binasının kapısına dayandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Filo kiralama şirketi Fleetcorp’un faaliyetlerini durdurma kararı son 1 haftadır gündemi meşgul ediyor. Posta.com.tr'nin haberine göre, olaydan hem müşteriler hem de galericiler mağdur. Peki bu noktaya nasıl gelindi? Temelleri 1996’da vergi ve teşvik avantajından yararlanmak için Manisa’da atılan ve ismi Do-Car Operasyonel Taşıt Kiralama AŞ olan şirket, 2007’de el değiştirmişti.

    Sektörün ilk şirketi olan Do-Car, 3200 araçlık filoya ulaşınca 2007’de Kuveytli ‘The International Investor’ satın aldı ve adı Fleetcorp oldu. Şirket zamanla büyüdü ve 24 bin filoluk bir dev ortaya çıktı. Daha sonra nakit yönetiminden kaynaklı sıkıntılar başladı. Dövizdeki artış, sigorta maliyetleri derken filodaki araç sayısı 13 bine kadar geriledi. İşyapanlarmağDur Mali darboğaz nedeniyle şirketin ortaklık yapısı da değişti. Borçlarını ödeyemeyen Fleetcorp Taşıt Kiralama AŞ’nin yüzde 75 hissesi bir ay önce Kuveytli iki bankaya geçti. Şirketin faaliyetleri de geçen hafta itibarıyla durdu. Çalışanlar, müşteriler ve araç alan galericiler muhatap yönetici bulamıyor. Bu arada Fransız CEO Dominique Cardineau ayrılana kadar işler yolunda gitmiş.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Zordayken bile 50 bin dolar kira

    Şirketin zor durumda dahi Etiler’deki merkez binasında aylık 50 bin dolar (yaklaşık 260 bin lira) kira ile faaliyet gösterdiği, normalde benzer şirketlerin 10-15 bin liralık kiralarla faaliyet gösterdiği ifade ediliyor. Bir de araçların çoğu iki yılda bir yenileniyor. Satarken zorlanmayan şirketler yeni araç alırken zamlı fiyattan aldığı için maliyet sıkıntısı yaşıyor.

    Trafikte çevrilen araç bağlanıyor

    Bankalara ve finans kuruluşlarına 1.3 milyar lirayı bulan Fleetcorp’un faaliyetlerinin durması, bireysel kiralama yapan çok sayıda kişiyi de mağdur etmiş durumda. Tepkilerini özellikle Twitter üzerinden dile getiren vatandaşlar, “Çalıştığım şirket Fleetcorp’tan araç kiralamıştı. Polis çevirip el koydu” diyor

    Mağdur galericiler kapıya dayandı

    Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen çok sayıda galerici şirketin Etiler'deki merkez binasının önünde toplanıp yetkililere ulaşmaya çalıştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow