hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    AVM otoparklarındaki tehlike

    AVM otoparklarındaki tehlike
    expand

    İzmir’de, bir alışveriş merkezinin otoparkında yaşanan trafik kazasında sigorta şirketinin, karayolu tanımına girmediği gerekçesiyle hasarı reddetmesi, ardından da Trafik İhtisas Dairesi’nin aynı gerekçeyle dosyayı geri çevirmesi yeni bir tartışma yarattı. Peki, AVM otoparklarında meydana gelen kazalar sigorta kapsamına girmiyor mu?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hürriyet Gazetesi yazarı Noyan Doğan, AVM otoparklarındaki sigorta sorununu bugünkü köşesine taşıdı.İşte Doğan'ın yazısından önemli satırbaşları...

    "Önce yaşanan olayı anlatayım, sonra konunun detayına gireyim. Olay, İzmir’de, bir alışveriş merkezinin (AVM) otoparkında meydana geliyor. Kazanın
    sebebi önemli değil; sürücülerden biri diğerinin aracına çarpıyor, tutanak tutuluyor ve sigorta şirketine başvuruluyor. Sigorta şirketi, kazanın karayolunda değil de AVM’nin otoparkında meydana geldiğini gerekçe göstererek, oluşan maddi zararı karşılamıyor.

    AVM otoparkında kaza yapan vatandaşa sigorta şirketinden şok yanıt

     

    İşte tartışma da bu noktada başlıyor; sigorta şirketleri, otoparklarda -özellikle kapalı otoparklarda- meydana gelen maddi ve bedeni zararı karşılar mı, karşılamaz mı? Hatta bazı kesimler tartışmayı bir adım daha ileri götürüp, AVM otoparklarında meydana gelecek ölümlü ya da yaralanmalı kazalarda mağdur olanların sigortan tazminat alamayacağını savunup, ancak dava açarak sürücülerin birbirlerinden tazminat talep edebileceklerini söylüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Karayolu tartışması

    Peki, kapalı otoparklarda meydana gelen kazalar sigorta kapsamı içinde değil mi? Kesin cevabı yok; kimilerine göre içinde, kimilerine göre kapsam dışındı. ‘Öyle şey mi olur?’ diyeceksiniz; olur, çünkü muallaklık var. Bugüne kadar tartışma konusu olmamasının nedeni ise AVM otoparklarında çok fazla kaza meydana gelmemesi. O nedenle de kimi sigorta şirketinin yöneticisine soruyorsunuz, ‘bize böyle bir talep gelmedi ama gelse öderiz’ diyor; kimisi ise, ‘bize de gelse ödemeyiz’ yorumunu yapıyor.

    Otoparkta çürümeye terk edildiler

    Trafik sigortası genel şartları, karayolunu, ‘Karayolu Trafik Kanununa göre karayolu sayılan alanlar ve diğer alanlardan genel trafiğe açık yerler ile karayoluyla trafik bağlantısı olan yer’ şeklinde tanımlıyor. Şirketler de bu tanıma uyan alanlarda gerçekleşen maddi ve bedeni zararları karşılıyor. Anlaşılacağı üzere AVM otoparkı ya da kapalı otopark gibi alanlar tanımda geçmediği için bazı şirketler, genel şartlara uymadığı gerekçesiyle tazminat ödemeyi reddediyor; bazı şirketler ise genel şartlarda yer alan ‘karayoluyla trafik bağlantısı olan yer’ tanımına istinaden tazminatın ödeneceğini savunuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mahkemeden önce tahkime başvurun

    Peki, AVM otoparkında bir kazaya karıştınız ve sigorta şirketi de İzmir’de yaşanan olay gibi, ‘karayolu değil’ deyip, zararı ödemeyi reddetti; ne yapacaksınız? Tavsiyem, hemen mahkemeye gidip, dava açmak yerine, Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvurmanızdır. Bunun için avukat tutmaya da gerek yok. Tahkim komisyonunun başvuru formunu doldurup şahsen ya da posta yoluyla da başvurabilirsiniz. Komisyon, sigorta şirketi ile yaşadığınız anlaşmayı en geç 4 ay içinde sonuçlandırmak zorunda.

    Yazının tamamını okumak için tıklayın

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow