hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bakan Albayrak'tan önemli açıklamalar

    Bakan Albayraktan önemli açıklamalar
    expand

    Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak katıldığı televizyon programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Son haftalarda mevduat faizlerinde yaşanan düşüşe de değinen Bakan Albayrak, "Mevduatlar 30'ların üzerine çıkmıştı. 20'lerde seyrediyor. Daha da düşecek" şeklinde konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bakan Albayrak'ın A Haber televizyonunda yaptığı açıklamalarından satırbaşları şöyle;

    *(Enflasyon hakkında) Ağutos-Eylül ayındaki saldırılarda, biz eylül ayı en zor ayımız olacak, ve daha sonra normalleşme süreciyle hızla yolunu bulacak demiştik. Eylül'deki fahiş fiyatlama algısı enflasyona yansıdı. Kasım ve Aralık ayındaki fiyatlama davranışları normalleşecek

    * Kura dayalı ham madde fiyatlarında iyileşme yaşandı. Özellikle birçok sektörde pozitif iyileşme devam ediyor. Kasım ve Aralık için olumlu göstergeler bizi bekliyor. Yıl sonu hedefleri de inşallah yakalayacağız. Maliyetlerdeki pozitif süreç aşağıya doğru baskılayacak. Biz Alt sektörlere kadar oyun markajına devam ediyoruz. O konuda toplumumuzun şüphesi olmasın. Trend tamda planladığımız gibi"

    "Enflasyonla mücadele 2500 firmayı geçti"

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    * Gerek kur gerek ham madde fiyatlandırmaları iyileşme söz konusu. Petrolde de 85 dolardan, 72 dolarlara düştü. Tepedeki yöneticilerle konuştuğumuzda beklentiler açısından daha düşük seyirde göreceği yönünde. Bu bir gönüllük ilkesi. Özellikle gıda ve giyimde çok yakın takip ediyoruz 2500 firmayı geçti enflasyonla mücadele. Bazen haftasonları dolaşıyorum bakıyorum. Vitrinlerimizde baya görüyorum. Ben de bakanlığımız da takip ediyor. Kasım ve aralıkta daha çok ortaya çıkacak.

    * (2500 katılımcı hakkında) Bu rakam ile ciddi bir sayıya ulaştık. Katılım arttıkça etkinliği büyüyecek. Ulaşılan firmaların pazar payına rakamına hacmine baktığımızda çok ciddi bir şekilde tahmin ettiğimizin üzerinde bir rakama ulaştığımızı görüyorum. Burasının altını çizmek lazım 2008 en büyük ekonomik kriz olarak geldiğinde 6-8 ay 1 yıl birçok ülkeyi etkiledi. Türkiye bu süreci üsteledi. Bu noktaya baktığınızda ağustos eylülde en büyük saldırıyı ekonomi açısından baktığında 2008'den farklı bir şekilde karşı karşıya kaldı. Türkiye atlatıyor, atlatacak. Ne kadar hızlı geçiştirirsek, normal büyüme seyrini yakalarsak daha iyi olur. Stratejik müdahalelerle bugüne kadar atılmayan adımları attık.

    "Mevduat faizi daha da düşecek"

    * Yüzde 30-40 hatta 50'lere giden faizlerden o kadar hızlı bir normalleşme süreciyle bu noktaya geldik ki... Yüzde 30'un altına düştü günlük ortalama. Bu çok önemli. BDDK süreci yakından takip ediyor. Mevduatlar 30'ların üzerine çıkmıştı. 20'lerde seyrediyor. Daha da düşecek. Maliyetlerin düşmesiyle birlikte tek sac ayağı ile alakalı değil. Enflasyonu o yüzden düşürmeye çalışıyoruz. Bu ekosistem normalleşmeye başladığı zaman çok daha güçlü noktaya ulaşacağız. Bu iyileşmeyi ekimde görmeye başladık. Kasımda daha iyi olacak. Hazine ve devlet anlamında daha aktif dönem bizi bekliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    * Çok net bir şeyden bahsettik YEP'te. Koordinasyondan bahsettik. Tüm dinamiklerin bir hedefe ulaşmasından bahsettik. Anamalite bugünü yansıtmadığından bu süreçte gerekli adımlar neyse onu yapacağımızdan bahsettik. Vergi süreci... Birçok şey bir arada. Piyasada hareketlilik diyoruz, enflasyonla mücadele diyoruz. Yılsonu endişe duymuyoruz. Çok daha iyi olumlu seyrediyor. Burada belirlenecek oranın en doğru çözümle ilerleyeceğimizi yakında açıklayacağız. İndirimle ilgili detaylı çalışmalar devam ediyor. Hedefleneni yapmaya çalışıyoruz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Ekim ayında cari fazla Eylül ayını geçecek gibi görünüyor"

    (İhracat hakkında) Türkiye ithalata bağımlı ihracat yapıyor deniyor. Bu gerçekçi bir süreç değil. Ben hep şunu diyorum. İhracata bağımlı olan ithalat rakamı ile bu makası daha da açacak. Çok daha iyi bir döneme gireceğiz. İhracata dayalı büyüme hakkında çalışmaları yapacağız. İthalat hakkında ise gerek kur, gerek yerli tüketimi teşvikten ziyade tüketimi teşvikle ilgili... İhracatın ithalatı karşılamadığını da görüyoruz. Eylül ayı 2 milyarlardan bahsediliyor. Ekim tahminlerinde cari fazla konusunda eylülü geçeceği görünüyor. Tüm ihracat sektörünü tebrik ediyorum. Katma değerli alanlar otomotiv ekipman makina birinde 1.5 milyar, birinde 2.5 milyar payı yükseliyor. Kasımda ihracat anlamında da iyileşme süreci görüyoruz. Bu normalleşme sürecini somut bir şekilde görüyoruz. İstihdama da etkisini görüyor ve göreceğiz. Firmalarımız ekonomiye güçlü destek veriyor.

    "Halkbank'ın yaptırımları ihlal etmediğini gördük"

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    (HalkBank hakkında) *Sayın cumhurbaşkanımızın Trump'la yaptığı görüşme sonrası ifade ettiğinden hareketle muhatabımız bakanla bir görüşme yaptı. Olumlu yapıcı bir görüşme oldu. Karşılıklı fikir alışverişinde bulunduk. HalkBank ile ilgili farklı yollarda yaptırımla ilgili hiçbir şekilde yaptırımları ihlal etmediğini gördük, gerek arkadaşlar gerek avukatlık firması belgeleri, raporları sağlamaya devam etti. Yine isterlerse yakından takip edeceğimizi belirttik. Raporların, çalışmaların da hukuk içinde bir iletişim içinde ortaya koyduk. Önümüzdeki günlerde devam edeceğiz." dedi.

    "Bize türkiye'nin muaf olduğu yönünde bilgi geldi"

    (İran'a yönelik yaptırımlar) * 2009'da da yaşandı. Türkiye muafiyetler almıştı. Petrol ve gaz anlamında da almıştı. Bu 8 ilkeden 1 tanesinin Türkiye olduğu yönünde. Türkiye olarak biz bu anlamda istikrarlı liman açısından en önemli ülkelerin başında geliyor. Enerji kısmında İran önemli bir ülke. Gerek doğalgaz gerek petrol açısından altyapısı çok önemli. En zor ve en kötü dönemlere bile hazırlıklı. Tüm bu çerçevede Türkiye'nin bölgesindeki ticari faaliyetlerini dengeli bir biçimde yürüttüğünü görüyoruz. Bugün açıklanacak. Türkiye'nin de olduğu yönünde bu noktada önümüze bakacağız.

    "Ticarette 2019 daha agresif ve pozitif olacak"

    * Ara malı teşvik süreci için toplantılar sürüyor. Ticarette 2019 daha agresif ve pozitif olacak. 2019 daha da güçlü bir yıl olacak. Katma değerli alanlar dediğimiz alanlarda ihracatın içerisindeyiz. İhracat alanında somut iyileşme görüyoruz. Normalleşme sürecini güçlü bir şekilde de göreceğiz. İstihdama da etkisini göreceğiz.

    *Türkiye'nin, ekonomik dönüşümüyle 16 yıldır ortaya koyduğu performans ortada. Yeni bir versiyona geçmemiz lazım, daha stratejik odaklı bir dönüşümden bahsediyoruz.

    DAHA POZİTİF ADIMLARLA DEVAM EDECEĞİZ

    Bakan Albayrak, Türkiye ve ABD arasındaki bakanlara yaptırım kararının kaldırılmasıyla ilgili olarak, "Bu tip olaylar, her ülke arasında ya��anabilir. Türkiye ve ABD ilişkileri uzun yıllara dayanıyor. Bu sürecin normalleşme sürecine girmesi de gayet doğal, bu yaptırımların kalkması gayet olumlu bir adım. Daha pozitif adımlarla devam edeceğiz." dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow