hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Başbakan Davutoğlu Turizm Eylem Planı'nı açıkladı

    Başbakan Davutoğlu Turizm Eylem Planını açıkladı
    expand

    Türkiye'nin cari açığının finansmanında en büyük kalemlerden biri konumundaki turizm sektöründe olası sorunları telafi etmek için paket açıklayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, tedbirler kapsamında sektöre 255 milyon TL'lik hibe desteği, 288 milyon TL'lik ödemeye kolaylığı sağlayacaklarını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Geçtiğimiz yıl Kasım ayında bir Rus savaş uçağının, Suriye sınırının Türk hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle, Türk savaş uçakları tarafından düşürülmesinin ardından, Rusya Türkiye'ye bir dizi yaptırım kararı almış ve gelişmeler Türkiye'ye gelen Rus turist sayısını da olumsuz yönde etkilemişti.

    Davutoğlu ve hükümet yetkilileri, bu etkilerin azaltılması için bir Turizm Acil Eylem Planı ve teşvik paketi üzerinde çalışıldığını duyurmuşlardı.
    SGK: "Emekli ve yaşlılık aylığından yapılan kesinti kaldırıldı"
    Çankaya Köşkü'nde bugün telafi edici tedbirleri içeren "2016 Turizm Acil Eylem Planı"nı açıklayan Davutoğlu, şunları söyledi:

    "Rusya ile olan gerilim ve çevre ülkelerdeki gelişmeler nedeniyle turizmde sıkıntılar yaşıyoruz. Turizmi bir yaptırım aracı olarak kullanmak doğru değildir. Sektör firmalarının borçlarında gerektiğinde yeniden yapılandırmaya gidilebilecek. Turizm destek paketi daha çok telafi edici tedbirler içeriyor."



    Rusya ile yaşanan sorunun dışında İstanbul'da 12 Ocak'ta 11 Alman turistin ölümüne neden olan canlı bomba saldırısının ardından Türkiye'ye özellikle Almanya'dan yapılan rezervasyonlarda ciddi azalma oldu.

    Davutoğlu'nun verdiği bilgiye göre, teşvik paketinde 31 Mayıs'a kadar tüm ülkelerden turist getiren A grubu seyahat firmalarına uçuş başına 6,000 dolar destek verilmesi ve bu uygulamanın tüm ülkeleri kapsaması bulunuyor.

    Pakette ayrıca, A grubu seyahat firmalarına getirilen kredi imkanının kapsamının 13 ülkeden 26 ülkeye çıkarılması, bir önceki yıl en az 750,000 dolar döviz getiren firmaların ihracatçı kapsamına alınması, konaklama tesislerinin kira ve ecri misil bedellerinin bu yıl ertelenerek, önümüzdeki üç yıl üç taksitte alınması da var.

    "Eylem planıyla sektöre doğrudan 255 milyon liralık hibe desteği sağlıyoruz, 288 milyon liralık ödemesine kolaylık getiriyoruz" diyen Davutoğlu, bu maliyetin Maliye Bakanlığı yedek ödeneğinden karşılanacağını ve ekonomiye ek bir yük getirmeyeceğini belirtti.

    Davutoğlu, "Turizm sektörü için ihtiyaç duyulduğunda BDDK tarafından karşılık yönetmeliğine ilişkin kurul kararı alınabilecek. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı uzun vadeli yapısal tedbirler üzerinde çalışıyor" diye konuştu.

    Güvenlik endişeleriyle turizm gelirleri geriliyor

    Turizm gelirleri 2015'te iç güvenlik endişeleri ve Rusya-Ukrayna gerginliği başta olmak üzere bölgedeki jeopolitik endişelerle bir önceki yıla göre yüzde 8.3 azalışla 31.46 milyar dolar oldu.

    Sektör temsilcileri 2015 yılının büyük bölümünde Avrupalı turistlerin IŞİD kaynaklı güvenlik endişeleri, Rusya'dan gelen ziyaretçilerin ise ülke ekonomisindeki sıkıntılar nedeniyle azaldığına dikkat çekiyor.

    Turizm Bakanlığı verilerine göre Türkiye'ye en çok turist gönderen ikinci olan ülke olan Rusya'dan gelen ziyaretçi sayısı 2014 yılındaki 4.48 milyondan 2015 yılında 3.65 milyona geriledi. Bu düşüşün büyük bölümü Rusya-Ukrayna krizinin ve bu nedenle batı ülkelerinin Rusya'ya uyguladığı ambargolar nedeniyle Rus vatandaşlarının satın alma gücündeki sert gerilemeden kaynaklandı. Sektör yetkilileri iki ülke arasındaki gerginliğin olası etkilerinin daha çok bu yıl görüleceğini belirtiyor.

    Türkiye'ye gelen turist sayısına bakıldığında panik havasının söz konusu olmadığını kaydeden Davutoğlu, bu yıl turizm faaliyetlerine yüksek ve özel bir bütçe ayırdıklarını ve tanıtım faaliyetlerini artıracaklarını da vurguladı.

    Davutoğlu, Rusya ile yaşanan kriz sonrası bu ülkeden gelecek turist sayısındaki olası düşüş konusunda ise, "Rus turistlerin bir şekilde yolunu bularak Türkiye'ye geleceklerine inanıyorum. Türkiye'ye gelen Rus turist sayısının azalmayacağını düşünüyorum. Şimdiden turizm sektörüne destek veriyoruz, bu konuda turizmde herhangi bir daralma beklemiyorum" ifadesini kullandı.

    İki ülke arasında gerilen siyasi ilişkiler nedeniyle Aralık ayı itibarıyla Rusya'dan yıl boyunca azalış gösteren turist sayısındaki düşüş hızlandı. Aralık ayında Rusya'dan gelen ziyaretçi sayısı yüzde 46.87 düşüşle 25,485'e gerilerken yıl genelindeki düşüş ise yüzde 18.53 oldu.

    Davutoğlu Türkiye'ye dönük bir "kara propaganda" faaliyetinin yürütüldüğünü de kaydederek, Ankara ve İstanbul'a olduğu gibi geçtiğimiz yıl Paris'e de saldırılar gerçekleştiğini de hatırlattı.

    Geçen yıl Temmuz ayından bu yana Suruç'ta ve İstanbul Sultanahmet Meydanı'nda bir ve Ankara'da iki bombalı saldırı gerçekleştirilmiş, bu üç saldırıda 170'ten fazla kişi hayatını kaybetmişti.

    Türkiye'nin bundan sonra sınırlı sayıda ülke odaklı turizm yaklaşımını değiştireceğini de belirten Davutoğlu, "Türkiye'nin birkaç ülkeye odaklı turizm yaklaşımı olmayacak. Bunu dünya geneline yaygınlaştıracağız. Ayrıca teşvik edilecek alanlar genişletiliyor... İstanbul'a bir yat limanı yapılması yapısal tedbirler içinde ele alınıyor" diye konuştu.

    Turizmciler Başbakan'dan ne istedi?

    Turizm Eylem Planı'nı Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başaran Ulusoy, toplantının ardından değerlendirdi. Ulusoy, eylem planına ek olarak İstanbul'da kruvaze turizmi için Başbakan'dan Yenikapı miting alanının liman olarak kullanılması konusunda talepte bulunduklarını söyledi. Turizm sezonunun uzatılması için okulların bölgelere göre farklı tarihlerde kapatılması önerisini de gündeme getirdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow